Marşul pentru Europa se opreşte lângă Guvern. "Se pare că Europa nu îşi are locul la noi acasă!"

Sâmbătă, 25 martie, vor fi organizate zeci marşuri pentru Europa pe întreg continentul, în oraşe precum Roma, Paris, Dusseldorf, Londra, Varşovia sau Aalborg. Bucureştenii se pot alătura şi acestui demers, în Capitala României fiind organizat un marş având ca punct de pornire Piaţa Victoriei.
Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Captură Foto)

UPDATE: Început din Piaţa Victoriei - loc unde, de 54 de zile, protestatarii #rezist ţin aprinsă flacăra democraţiei - Marşul pentru Europa a reuşit să ajungă doar până în staţia de autobuz de pe Lascăr Catargiu.

Jandarmii nu le-au permis participanţilor la eveniment să-şi continue drumul pe carosabil, aşa cum doreau aceştia, pentru a putea întinde marele drapel UE. După circa o oră şi jumătate, oamenii au revenit în Piaţa Victoriei.

Marşul pentru Europa, oprit de jandarmi
Marşul pentru Europa, oprit de jandarmi (Radu Dumitriu)

"Am încercat să facem Marşul pentru Europa, pentru că astăzi în toate oraşele mari din Europa oamenii au sărbătorit – fie în Franţa, fie în Italia, fie în Germania, numai în România nu s-a putut. Marşul nostru a fost exact din Piaţă până în staţia de autobuz de pe Lascăr Catargiu, unde jandarmii ne-au oprit, ne-au blocat, ne-au legitimat, ne-au intimidat, şi după o oră şi jumătate ne-au forţat să ne întoarcem în Piaţă pentru că se pare că Europa nu îşi are locul la noi acasă.", a acuzat unul dintre participanţii la protest.

* * *

Sâmbătă, 25 martie, zi în care se împlinesc 60 de ani de la formarea Uniunii Europene, în Capitală este programat un Marş pentru Europa, marş pentru "o Europă puternică, unită şi democratică." Evenimentul va începe la ora 12.00, în Piaţa Victoriei.

"Timp de 60 de ani, Comunitatea Europeană şi apoi Uniunea Europeană au contribuit la asigurarea păcii în Europa a prosperităţii şi progresului. Europa a garantat pacea şi statul de drept, după secole de războaie. Europa a fost promotorul democraţiei pentru ţările europene ajutându-le să scape de totalitarism şi dictatură.

UE a fost crucială pentru progresul economic şi social al ţărilor europene de-a lungul deceniilor. Europa a inspirat alte regiuni ale lumii, în căutarea lor pentru unitate şi modernitate. Cu toate acestea, UE rămâne o construcţie incompletă ce riscă să se prăbuşească din cauza întârzierii finalizării ei.

UE se confruntă cu o stagnare economică şi o scădere a influenţei într-o lume globalizată dominată de puterile continentale, noi, europenii, nu ne putem închide în interiorul graniţelor naţionale, în speranţa de a îngrădi problemele actuale, statele europene nu vor avea nici un viitor în cazul în care acestea rămân divizate şi concurează între ele, în loc să fie unite. Să ne întoarcem la naţionalism atunci ne vom slăbi. Noi putem rezista la provocările europene doar împreună, completând unitatea politică a Europei.

Facem apel la şefii de stat şi de guvern reuniţi la Roma, în 25 martie 2017, pentru a aproba o foaie de parcurs pentru a relansa şi a finaliza unitatea economică şi politică a Europei", scriu organizatorii evenimentului pe Facebook.

PACT, împreună cu fundaţia parteneră germană We are Europe, ajută Corupţia Ucide să organizeze evenimentul, sincronizându-l cu cele din Europa.