Mark Esper: Armata SUA construieşte arme de generaţie viitoare pentru a contracara Rusia şi China

Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

Armata americană a început să dezvolte sisteme de arme de generaţie următoare – precum roboţi ucigaşi autonomi, avioane de vânătoare de generaţia a cincea, tehnologii hipersonice, tunuri cu laser, tunuri pe cale ferată, noi puşti automate şi computere cuantice – pentru a concura cu rivalii săi principali [Rusia şi China] pe câmpul modern de luptă din diferite domenii (spaţial, spaţiu cibernetic, aerian, terestru, maritim), înaintea izbucnirii unui eventual război hibrid în intervalul cuprins între 2025 şi 2040.

La Forumul pentru Securitate din Aspen, care a avut loc în perioada 18-21 iulie, secretarul armatei americane, Mark Esper, s-a referit la noul “Comandament al Viitorului” din Austin ca fiind “cea mai mare schimbare organizatorică începând cu 1973”, când armata a creat Comandamentul Forţelor Armate americane (FORSCOM - US Army Forces Command) şi Comandamentul pentru Pregătire şi Doctrină Militară (TRADOC - US Army Training and Doctrine Command) pentru a combate Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

După o jumătate de secol, scopul înfiinţării unui nou comandament [Futures Command] este de a menţine cele 800 de baze militare americane din jurul lumii, precum şi contracararea noilor sisteme economice [Iniţiativa Centura şi Drumul şi Drumul Maritim al Mătăsii] pe care Rusia şi China încearcă să le pună în mişcare, potrivit site-ului Zero Hedge.

“Este important de notat că Strategia pentru Apărare Naţională publicată la începutul acestui an ne spune că trebuie să fim pregătiţi pentru un conflict de mare amploare şi că ar trebui să luăm în considerare competitori strategici precum China şi Rusia, în faţa cărora ar trebui să ne menţinem ritmul”, a precizat Esper, subliniind că armata americană este pregătită în prezent pentru orice tip de pericol.

“Între timp, pe măsură ce ne implementăm viziunea, dorim să ne asigurăm că în anumite domenii suntem superiori, pentru a fi capabili să facem faţă Rusiei şi, în cele din urmă, Chinei pe durata acestei perioade mai mari de timp”, a adăugat el.

De la atacurile din 11 septembrie 2001, armata americană s-a concentrat pe lupta împotriva insurgenţilor în Orientul Mijlociu. Pentru a acoperi cheltuielile de război, planificatorii militari au redus fondurile pentru programele de arme de generaţie următoare pentru a putea furniza miliardele de dolari necesari în Afganistan şi Irak.

Esper a mai declarat că armata americană plănuieşte să înlocuiască armele aflate în serviciu din anii 1980, fiind luată în calcul înlocuirirea avioanelor, tancurilor, sistemelor de artilerie Paladin şi mitralierelor uşoare M249.

În plus, Esper a declarat participanţilor la Forumul pentru Securitate din Aspen să se aştepte ca diverse arme de generaţie următoare să fie desfăşurate în viitorul apropiat, inclusiv roboţi semiautonomi care pot verifica câmpul de luptă pentru soldaţi, ucigând inamici fără să fie riscate vieţile soldaţilor americani.

El a mai enumerat trei pericole clare cu care se confruntă SUA în prezent, Coreea de Nord fiind cea mai apropiată ameninţare pe moment. Apoi urmează, pe un interval de 5 până la 15 ani, Rusia, motiv pentru care “îi observăm în termeni ai formaţiilor lor, a tacticilor, a echipamentului, acele lucruri pe care le vor folosi pentru a ne face faţă.

Esper a mai adăugat că “un pericol pe termen lung îl reprezintă în mod clar China”.

“Acesta este competitorul strategic pe care îl avem în vizor, din cauza puterii economice, a mărimii şi a ambiţiilor sale. Ne concentrăm pe toate aceste lucruri şi, din acest motiv, Strategia pentru Apărare Naţională ne cere să ne concentrăm pe Republica Populară Chineză, care reprezintă un pericol mai mare şi pe termen lung”, a adăugat el.

Pentru a contracara acest lucru, a precizat Esper, armata SUA accelerează dezvoltarea şi achiziţionarea de noi tehnologii în curs de dezvoltare. Cu ajutorul aşa-numitului Comandament al Viitorului (Futures Command), acţiunile de modernizare ale armatei sunt centralizate şi concentrate pe elementele prioritare, precum rachete hipersonice de rază lungă, sisteme de arme cu laser, roboţi, inteligenţă artificială şi noi modele de mitraliere uşoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe