Marine Le Pen îl critică pe Macron. Îl numeşte “impostor” şi “piroman”

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Getty Images)

Într-un discurs televizat, preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că agenda sa privind reformele va continua, în pofida protestelor permanente ale “vestelor galbene” împotriva guvernului său.

Într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter, lidera partidului populist de extremă dreapta Adunarea Naţională, Marine Le Pen, l-a criticat pe Macron pentru atitudinea sa neconciliantă faţă de cetăţenii francezi care protestează împotriva agendei socio-economice, numindu-l “impostor” şi “piroman”.

Între timp, partidul ei, a criticat mai detaliat discursul preşedintelui.

“Într-un moment în care naţiunea are nevoie de conciliere, de viziunea sublimă şi frăţească a unui preşedinte care este prezidenţial, adică un arbitru, cetăţenii francezi au ascultat în timpul discursului de Anul Nou cuvintele unui şef de clan, ale unui ideolog al globalizării şi ale unui insolent profesor de etică”, potrivit declaraţiei publicate pe pagina oficială de Facebook a partidului lui Le Pen.

Atacul lui Macron împotriva manifestanţilor “vestele galbene”, pe care i-a descris ca fiind “plini de ură” şi “antisemiţi”, a fost criticat şi de manifestanţi. Într-un interviu la AFP, un manifestant pe nume Mark l-a acuzat pe liderul francez că “reaprinde focul” protestelor şi a precizat că discursul acestuia de Anul Nou este un semn că “el nu va mai face nimic pentru a ne ajuta”. Fabien, un alt manifestant, a declarat pentru AFP că “aparent, Macron încă nu înţelege că se îndreaptă spre o dictatură”.

Ratingul de popularitate al lui Macron a scăzut la 20% în luna decembrie din cauza agendei sale privind reformele socio-economice şi a unei serii de scandaluri care îi afectează administraţia, inclusiv aşa-numita Afacere Benalla, precum şi a demisiilor unor miniştri majori. Începând cu luna noiembrie, sute de mii de oameni au ieşit pe străzile mai multor oraşe din Franţa pentru a protesta împotriva creşterii taxei pe carburanţi. Deşi au scăzut în intensitate, protestele s-au transformat într-o mişcare de protest împotriva lui Macron. În timpul protestelor au fost distruse proprietăţi de stat, au avut loc jafuri, blocaje rutiere, au fost arestate mii de persoane, s-au înregistrat numeroşi răniţi şi cel puţin 10 persoane au murit. În cele din urmă, Macron a suspendat proiectul de creştere a taxei pe carburanţi, dar protestele “vestelor galbene” nu au încetat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe