Marine Le Pen: Ieşirea din zona euro “nu mai este o prioritate”

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Getty Images)

Deşi s-au diminuat de la izbucnirea lor în noiembrie 2018, protestele organizate de mişcarea "vestele galbene" vor continua şi în acest weekend, întrucât concesiile oferite de preşedintele francez Emmanuel Macron – anularea creşterii taxei pe carburanţi (motivul iniţial al protestelor), promisiunea de a oferi mai multe beneficii guvernamentale şi chiar abandonarea planului preşedintelui de a merge la Davos – nu prea au reuşit să calmeze nemulţumirea publică împotriva “preşedinţiei pentru cei bogaţi”, a precizat site-ul de ştiri Zero Hedge.

Şi, în condiţiile în care ratingul popularităţii sale a scăzut la niveluri fără precedent, unele sondaje de opinie sugerează că partidul fostei sale rivale la ultimele alegeri prezidenţiale, Adunarea Naţională a Marinei Le Pen, a depăşit partidul lui Macron, En Marche, în ceea ce priveşte popularitatea. Şi, în timp ce Le Pen şi colegii ei populişti pan-europeni se organizează pentru o provocare credibilă împotriva establishmentului din Bruxelles la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European, lidera de extremă dreapta face o modificare notabilă în platforma partidului ei, aparent pentru a încerca să îl facă şi mai atrăgător unui număr şi mai mare de europeni de centru.

Potrivit RT, Le Pen a declarat joi mass mediei că ieşirea din zona euro – cândva un element distinctiv al poziţiei partidului ei – nu mai este o prioritate pentru Adunarea Naţională.

“Fără îndoială, moneda euro este o lovitură pentru Franţa”, însă ieşirea din zona euro “nu mai este o prioritate”, a afirmat joi Le Pen, promovând însă o schimbare în guvernarea monetară a Uniunii Europene.

“Dacă schimbăm moneda” şi “dacă vedem că acest lucru este suficient pentru a permite economiei franceze să îşi revină din handicapul cauzat de moneda euro, atunci vom menţine schimbarea. Suntem pragmatici, nu suntem ideologi”, a afirmat Le Pen mass mediei la sediul partidului ei în Nanterre.

Deşi opoziţia împotriva monedei euro nu va mai fi o prioritate, Le Pen a avut unele cuvinte dure la adresa Băncii Centrale Europene, un indiciu că ea se îndreaptă către o agendă economică populistă care vizează inegalitatea şi imigraţia. În loc să îşi direcţioneze politicile în beneficiul muncitorilor europeni, Banca Centrală Europeană (BCE) se axează pe inflaţia care a dus la o politică de stimulare monetară care a contribuit la extinderea inegalităţii.

“Guvernarea care a fost aleasă şi urmăreşte ca BCE să lupte doar împotriva inflaţiei şi refuză să lupte împotriva şomajului reprezintă o problemă reală”, a declarat Le Pen, care s-a duelat cu Macron în runda finală a alegerilor prezidenţiale din 2017.

“Crearea de bani de către UE – în loc ca aceştia să fie trimişi agenţiilor pentru a fi investiţi în economia reală sau, chiar direct, în statele [membre] – este destinată băncilor şi banii sunt pierduţi şi dizolvaţi în economia virtuală”, a mai afirmat Le Pen.

În loc să se concentreze pe ieşirea din zona euro, Marine Le Pen mai degrabă ar dori ca partidul ei să se concentreze pe suveranitatea frontierei şi pe probleme economice, precum bugetul Franţei – o poziţie care este similară cu cea a liderilor populişti ai Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe