Marina SUA trimite un grup de nave de luptă în Marea Chinei de Sud

Forţele maritime ale SUA au trimis recent un portavion şi cinci nave militare de escortă în Marea Chinei de Sud, în condiţiile amplificării tensiunilor cu Beijingul, au anunţat oficiali din cadrul Pentagonului.
Grupul de nave auxiliare portavionului John C Stennis
Grupul de nave auxiliare portavionului John C Stennis (US Navy)

Marina SUA a trimis recent o mică flotă de nave de luptă în Marea Chinei de Sud, în condiţiile în care tensiunile generate de revendicările teritoriale ale Beijingului continuă să se amplifice.

Navy Times a raportat că Pentagonul a trimis portavionul cu propulsie nucleară USS John C. Stennis, două distrugătoare, două crucişătoare şi nava amiral a Flotei a 7-a în Marea Chinei de Sud, conform oficialilor militari.

În acelaşi timp, secretarul american al Apărării Ash Carter a avertizat China să nu adopte măsuri agresive în Marea Chinei de Sud.

“China nu trebuie să urmărească militarizarea în Marea Chinei de Sud”, a declarat Carter într-un discurs susţinut la începutul săptămânii trecut în San Francisco. “Acţiunile specifice vor avea consecinţe specifice”.

Întrebat în privinţa acelor consecinţe, Carter a menţionat că SUA şi-a intensificat prezenţa în regiunea Asia-Pacific şi că va cheltui 425 milioane de dolari în următorii 5 ani pe exerciţii militare şi de pregătire în ţările aflate în regiune care se simt ameninţate de China.

Tensiunile s-au amplificat în apele disputate după rapoartele care au apărut luna trecută şi care au susţinut că Beijingul a trimis un sistem de rachete sol-aer pe insula Woody, una dintre Insulele Paracel, care este revendicată de China, Taiwan şi Vietnam.

Navele de luptă americane au navigat în apropierea insulelor disputate din regiune în lunile recente, afirmându-şi dreptul de a naviga liber în apele internaţionale şi atrăgând critici puternice din partea Chinei.

Într-o declaraţie publicată vineri, o purtătoare de cuvânt a Congresului Naţional al Poporului a negat că regimul chinez ar urmări să militarizeze Marea Chinei de Sud, acuzând, în schimb, SUA că ar face acest lucru.

“SUA a declarat că va desfăşura 70% din forţele maritime în regiunea Asia-Pacific, conform strategiei de a-şi întări poziţia în Asia. SUA şi-a intensificat mişcările militare împreună cu aliaţii săi şi şi-a intensificat prezenţa militară în regiunea Asia-Pacific. Nu este aceasta o militarizare?”, a întrebat purtătoarea de cuvânt.