Marina SUA plasează un distrugător în largul coastei Yemenului

Doi oficiali americani au declarat că Marina SUA a plasat un distrugător în largul coastei Yemenului pentru a proteja transporturile maritime de mărfuri de luptătorii asociaţi cu miliţia yemenită Houthi, care este susţinută de Iran.
Distrugătorul american USS Cole.
Distrugătorul american USS Cole. (Captură Foto)

Oficialii au declarat sub anonimat, în cursul zilei de vineri, că distrugătorul american USS Cole a sosit în apropiere de Strâmtoarea Bab al-Mandab pentru a desfăşura patrule şi pentru a escorta vase.

Luptătorii Houthi au atacat în această săptămână o navă de luptă saudită în largul coastei Yemenului, cauzând o explozie ce a ucis doi membri de echipaj.

Rebelii Houthi luptă împotriva forţelor loiale guvernului Hadi, care este susţinut de saudiţi, într-un conflict ce a provocat de la izbucnirea sa, în septembrie 2014, moartea a aproximativ 10.000 de persoane.

„Marea Roşie şi... strâmtoarea Bab al-Mandeb reprezintă un canal navigabil vital pe care lumea se bazează pentru fluxul liber al comerţului”, a declarat Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, în 2 februarie, fără să menţioneze trimiterea distrugătorului american în regiune.

„Ne vom asigura că traficul maritim continuă să se desfăşoare prin acest canal maritim strategic critic”, a adăugat Davis.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat în ultima perioadă, iar administraţia preşedintelui Donald Trump a avertizat oficial Teheranul cu privire la ultimul său test al unei rachete balistice şi la suportul pe care îl acordă miliţiei Houthi. În plus, Washingtonul a anunţat că intenţionează să aplice noi sancţiuni împotriva Iranului pentru testarea de acum câteva zile a unei rachete balistice capabilă să transporte focoase nucleare.