Marina SUA lansează exerciţii în Golful Persic. Se amplifică tensiunile regionale

Distrugătoarul american cu rachete ghidate USS Mustin
Distrugătoarul american cu rachete ghidate USS Mustin (Wikimedia.org)

În această lună, Marina SUA desfăşoară exerciţii maritime despre care susţine că vor garanta libertatea de navigaţie prin canalele din Golful Persic şi Marea Roşie, în condiţiile în care Iranul ameninţă că va obstrucţiona transporturile navale de mărfuri prin aceste puncte cheie.

Viceamiralul Scott A. Stearney, comandantul Flotei a 5-a a Marinei SUA, a declarat recent reporterilor în Manama că exerciţiile, care vor implica aliaţi regionali şi globali, “ilustrează faptul că SUA şi partenerii noştri sunt pregătiţi să asigure libertatea de navigaţie şi fluxul liber al comerţului oriunde permite dreptul internaţional”, a precizat duminică Bloomberg.

Unul dintre aceste exerciţii ale Marinei SUA are loc în Djibouti, un cunoscut punct cheie pentru transportul global maritim de mărfuri în capătul sudic al Mării Roşii.

La începutul lunii iulie, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au desfăşurat un exerciţiu militar masiv în Golful Persic şi au susţinut la acea vreme că sunt pregătite să submineze transporturile de petrol ale altor ţări prin strâmtoare în cazul în care exporturile de petrol ale Iranului sunt blocate.

De asemenea, oficiali iranieni au ameninţat că va vor bloca Strâmtoarea Ormuz, o principală rută pentru transportul maritim de petrol, ca răspuns la orice acţiune ostilă din partea SUA.

În luna iunie, Departamentul de Stat al SUA a cerut companiilor petroliere să nu mai achiziţioneze petrol din Iran începând cu luna noiembrie pentru a evita sancţiunile americane, după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras în luna mai dintr-un controversat acord nuclear încheiat între marile puteri şi Iran. Pe baza acelui acord, Teheranul ar fi trebuit să îşi restricţioneze semnificativ activităţile nucleare în schimbul relaxării treptate a sancţiunilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe