Marina israeliană confiscă o ambarcaţiune umanitară cu destinaţia Gaza

Un grup de 13 femei au încercat să spargă blocada maritimă asupra Fâşiei Gaza, dar ambarcaţiunea lor a fost capturată de Marina israeliană. Nu au fost raportate victime sau violenţe.
Soldaţi israelieni se urcă la bordul ambarcaţiunii Zaytouna.
Soldaţi israelieni se urcă la bordul ambarcaţiunii Zaytouna. (Captură Foto)

În cursul zilei de miercuri, Marina israeliană a capturat şi s-a urcat la bordul unei ambarcaţiuni ce se îndrepta spre Fâşia Gaza asediată, direcţionând-o spre portul Ashdod, conform mass mediei israeliene.

“Ambarcaţiunea a fost oprită, fără rezistenţă din partea pasagerilor, la 56 km de apele teritoriale israeliene”, a declarat o sursă militară pentru Ynet, un website de ştiri israelian.

“La bordul navei se aflau 13 femei, şi acum ambarcaţiunea este în drum spre Ashdod”, a adăugat sursa miercuri.

La Ashdod este cel mai mare port al Israelului, localizat la 40 km sud de Tel Aviv.

Vyara Gylsen, un purtător de cuvânt pentru flotilă, a declarat miercuri pentru Middle East Eye că a pierdut contactul cu ambarcaţiunea Zaytouna la ora 4 p.m. CEST.

Într-o declaraţie, grupul a susţinut: “La 15:58 (CEST), în 5 octombrie, am pierdut din nou contactul cu Zaytouna-Oliva şi presupunem că Marina de ocupaţie israeliană a început atacul asupra ei sau a fost înconjurată în apele internaţionale”.

La bordul ambarcaţiunii se aflau 13 femei, inclusiv nord-irlandeza Mairead Maguire, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, Fauziah Hasan, doctor din Malaezia, şi Ann Wright, colonel pensionat în armata SUA.

Femeile şi-au început călătoria în Barcelona în 14 septembrie, intenţionând să spargă blocada veche de 10 ani impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza. Zaytouna - care înseamnă măslină în limba arabă - a plecat din Spania ca parte a unei flotile mai mare de promovare a libertăţii.

Palestinienii din Fâşia Gaza s-au deplasat, de asemenea, pe coasta palestiniană pentru a le întâmpina pe activistele care au încercat să ajungă în enclava asediată.

Activistele au înregistrat în avans mesaje SOS, ce trebuiau să fie postate pe Internet în cazul în care ar fi arestate de Israel.

Flotila s-a îndreptat spre Gaza în condiţiile în care forţele israeliene au bombardat regiunea, ca răspuns la câteva rachete lansate asupra oraşului israelian Sderot.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că flotila a respins cererile făcute pe diferite canale de a opri misiunea.