Marina israeliană a capturat o navă umanitară care încerca să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza

Ambarcaţiunea Marianne de Gothenburg.
Ambarcaţiunea Marianne de Gothenburg. (Captură Foto)

Forţele maritime israeliene s-au îmbarcat luni dimineaţa la bordul unei nave suedeze de activişti ce urmărea să spargă blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza şi a preluat controlul asupra navei, escortând-o către un port israelian, a declarat armata israeliană, susţinând că nu s-a folosit forţa.

“În conformitate cu dreptul internaţional, Marina israeliană i-a cerut în mai multe rânduri navei să-şi schimbe cursul. După refuzul acesteia, Marina a vizitat şi cercetat nava în apele internaţionale pentru a o împiedica să spargă blocada din Fâşia Gaza”, conform unui comunicat al armatei israeliene.

Nava suedeză “Marianne of Gothenberg” face parte din cea de-a 3-a Flotilă a Libertăţii, care încearcă să spargă blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza.

Conform Coaliţiei Flotilei Libertăţii (FFC), ultimul lor contact cu nava Marianne a avut loc în apele internaţionale, la 194 de km de coasta Fâşiei Gaza.

Grupul a adăugat că cele trei ambarcaţiuni care au însoţit nava Marianne – Rachel, Vittorio şi Juliano II – şi-au schimbat cursul şi se întorc în porturile din care au plecat.

“Cerem ca guvernele noastre să acţioneze cu compasiune şi să asigure siguranţa tuturor delegaţilor aflaţi la bordul navei Marianne”, conform website-ului campaniei.

“Cerem din nou guvernului israelian să ridice blocada aplicată asupra Fâşiei Gaza şi să permită navei paşnice Marianne să ajungă la destinaţia sa, pentru a-şi livra încărcătura. Cerem tuturor organizaţiilor internaţionale să depună eforturi pentru a deschide portul din Gaza.”

Navele transportă cantităţi mici de provizii medicale şi alte tipuri de ajutoare, incluzând panouri solare.

Flotila a plănuit să sosească în Gaza în ciuda unor posibile încercări ale Israelului de a submina misiunea, aşa cum a făcut-o în cazul primei flotile în 2010. Atunci, forţele navele israeliene au atacat nava turcă Mavi Marmara şi au ucis 10 activişti.

În 2011, o a doua flotilă, Stay Human, a eşuat de asemenea să îşi îndeplinească misiunea.

În 2007, Israelul a impus o blocadă completă - aeriană, terestră şi navală - asupra Fâşiei Gaza. Asediul a cauzat un declin serios în standardul de viaţă al rezidenţilor din Gaza, niveluri fără precedent ale şomajului şi o sărăcie cruntă pentru cei 1,8 milioane de palestinieni ai enclavei. Presa a descris zona ca fiind cea mai mare închisoare în aer liber din lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.