Marina iraniană va trimite nave de luptă în Atlantic

Soldaţi iranieni
Soldaţi iranieni (Getty Images)

Marina iraniană va trimite nave de luptă în Oceanul Atlantic după luna martie, a precizat un comandant de rang înalt, potrivit RFE/RL.

Iranul doreşte să mărească raza operaţională a forţelor sale maritime în Atlantic, în apropierea apelor SUA.

Teheranul consideră că prezenţa navelor de luptă americane în Golful Persic, de-a lungul coastei iraniene este o sursă de îngrijorare în pentru securitatea sa, iar Marina iraniană urmăreşte să combată acest lucru prin prezenţa navală în apropierea apelor americane.

“Oceanul Atlantic este departe, iar operaţiunile flotilei navale iraniene ar putea dura cinci luni”, a susţinut contraamiralul Touraj Hassani, vice-comandantul Marinei iraniene, citat de agenţia oficială de ştiri IRNA.

Hassani a precizat că această acţiune urmăreşte să “contracareze comploturile iranofobe” şi să “asigure securitatea rutelor de transport maritim”.

Contraamiralul a susţinut că noul distrugător iranian Sahand va fi una dintre navele de luptă desfăşurate.

Sahand dispune de o punte de zbor pentru elicoptere şi, potrivit declaraţiilor Teheranului, nava este echipată cu tunuri antiaeriene şi antinave, rachete sol-sol şi sol-aer, precum şi capabilităţi pentru război electronic.

Navele urmează să andocheze într-o ţară prietenă din America de Sud, cum este Venezuela, a precizat agenţia iraniană de ştiri FARS.

Hassani a declarat în decembrie că Teheranul va trimite în curând 2 sau 3 nave într-o misiune către Venezuela, un aliat al Republicii Islamice.

Marina iraniană şi-a extins prezenţa în ultimii ani, trimiţând nave în Oceanul Indian şi în Golful Aden pentru a proteja navele iraniene de piraţii somalezi.

La sfârşitul anului trecut, Iranul a declarat că este pregătit să răspundă oricărei acţiuni ostile a Statelor Unite, după ce un grup maritim de luptă american, condus de portavionul USS John C. Stennis, a intrat în Golful Persic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe