Marilyn Monroe. Acum 90 de ani se năştea femeia destinată să devină un mit

Marilyn Monroe ar fi împlinit 90 de ani la 1 iunie dacă nu s-ar fi stins în mod misterios la vârsta de 36 de ani, lăsând moştenire lumii un nume devenit un simbol şi filmele sale cu un farmec atemporal.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe (Wikipedia.org)

Adevărată vedetă a Hollywood-ului, sex simbol atemporal, Marilyn Monroe a făcut generaţii întregi să viseze şi a câştigat milioane de admiratori, răpiţi de acea combinaţie unică de vulnerabilitate, fragilitate şi farmec.

Pe marele ecran, transmitea o seducţie explozivă, iar în faţa aparatului de fotografiat, de-a lungul anilor, Marilyn a dezvăluit toată verva sa comică. "Genială" o defineşte Billy Wilder, regizorul filmelor The Seven Year Itch (1952) şi Some Like It Hot (1959).

Marilyn Monroe, născută Norma Jeane Baker, a trăit o copilărie marcată de boala mamei sale şi de un nesfârşit şir de părinţi adoptivi. Determinată şi încăpăţânată, are parte de succes după o muncă interminabilă, condusă de o voinţă de fier.

Filmul care a proiectat-o în rândul stelelor este thriller-ul Niagara, în care actriţa joacă rolul unei famme fatale, Rose Loomis, urmat de comedia Gentlemen Prefer Blondes (1953). Cariera lui Monroe este în plină ascensiune, obţinând succes după succes şi interpretând filme care au intrat în istoria cinematografiei: How to Marry a Millionaire (1953), Bus Stop (1956), Some Like It Hot (1959) care îi aduce Globul de Aur şi o confirmă ca una dintre vedetele cele mai iubite de public.

Ceea ce se vehiculează despre viaţa sa privată este faptul că a avut numeroşi iubiţi, reali sau presupuşi, de la Frank Sinatra la Marlon Brando, de la Yul Brynner până la preşedintele John F. Kennedy, care va pune capăt legăturii (care a durat câţiva ani), după show-ul îndrăzneţ al divei de la Madison Square Garden, unde i-a cântat "Happy Birthday Mr. President".

Ultimul său iubit a fost Robert Kennedy, atât de mult implicat încât ia promis că se va căsători cu ea, dar din nou iluzia se va stinge repede. Concediată, de asemenea, de la 20th Century Fox în timpul înregistrărilor unui film regizat de George Cukor - din cauza absenţelor îndelungate - Marilyn încearcă în ultimele luni ale vieţii sale să se lanseze încă o dată şi semnează un nou contract cu Century, care îi oferă un milion de dolari pentru încă două filme.

Pe data de 5 august actriţa este găsită moartă în dormitorul său. Ce s-a întâmplat între 4 şi 5 august 1962, rămâne şi astăzi învăluit în mister, dar ceea ce rămâne cu certitudine este faptul că Marilyn Monroe a vrăjit o lume întreagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură