Marian Vanghelie, trimis în judecată pentru 25 de infracţiuni de corupţie

Marian Vanghelie
Marian Vanghelie (Epoch Times România)

Nouă infracţiuni de luare de mită, nouă infracţiuni de abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani - acestea sunt acuzaţiile pentru care primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, trebuie să dea explicaţii în faţa judecătorilor. Procurorii DNA au dispus, marţi, trimiterea sa în judecată în stare de arest preventiv, reiese dintr-un comunicat remis de instituţia anticorupţie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA îşi prezintă cazul

"În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin şi parţial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat şi primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Concret, foloasele necuvenite solicitate şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel de la inculpatul Dumitru Marin au constat, în principal, în:

1. predarea de sume de bani lichizi;

2. încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, ori în legătură cu care acesta avea un interes personal;

3. cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului – unei societăţi comerciale către persoane indicate de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel;

4. transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile către o persoană indicată de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel;

5. achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale;

6. oferirea de bunuri de valoare (ceasuri);

7. încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru inculpatul Vanghelie Marian-Daniel;

8. achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare;

9. suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel;

10. suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel;

11. achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

În vederea atribuirii acestor contracte şi pentru a facilita efectuarea plăţilor aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fie şi le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucureşti (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor băneşti aflate la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale).

Astfel, pentru ca societăţile comerciale controlate de către inculpatul Dumitru Marin să dispună de resursele băneşti necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, contractele de achiziţii publice au fost încheiate la preţuri mult superioare faţă de valoarea reală a serviciilor prestate. În acest fel, costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.

În aceeaşi perioadă, o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfăşurate de inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel, Niculae Mircea-Sorin, Ciocan Laura şi Ciocan Sorin-Ştefan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracţiunilor.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpatul Murgoci Adrian într-un dosar separat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. Până în acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul cauzat.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a Grupului de Lucru pentru Combaterea şi Documentarea Infracţiunilor de Evaziune Fiscală şi Spălarea Banilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.