Mărfurile chinezeşti sunt produse în închisorile şi lagărele de muncă din China, folosind munca de sclavi a prizonierilor

(LUIS ACOSTA / AFP / Getty Images)

Continuăm seria de articole despre cum, unde şi în ce condiţii, sunt produse în China mărfurile ieftine de larg consum, care au inundat pieţele din întreaga lume.

Este deja cunoscut faptul că, pe lângă muncitorii prost remuneraţi şi lipsiţi de cuvenitele drepturi legale, regimul comunist din China îi implică activ şi pe prizonieri în procesul creării "miracolului economic", munca acestora, fără exagerare, putând fi numită sclavie.

În aceste scopuri, sunt antrenate practic toate închisorile şi lagărele de muncă din China, unde sunt produse bunuri pentru numeroase companii chineze, care, la rândul lor, le exportă în alte ţări.

Am relatat anterior despre spectrul de mărfuri fabricate în lagărul de muncă nr. 2 pentru femei din oraşul Kunming, provincia Yuannan, închisoarea pentru femei din provincia Jilin şi cea din Changchun.

De data aceasta, sursele noastre din China ne-au dezvăluit informaţii despre muncile forţate aplicate prizonierilor în închisoarea pentru femei din provincia Liaoning, lagărele Longshan şi Zhangshi din oraşul Shenyang.

Multe din componentele produselor fabricate în lagărele de muncă sunt extrem de toxice, iar prizonierii lucrează în încăperi-ateliere slab ventilate, fără vreo protecţie şi în condiţii totalmente antisanitare. Mulţi deţinuţi au boli infecţioase, boli cu transmitere sexuală şi hepatita B. şi intră în contact direct cu scobitori, betişoare, ambalaje pentru pâine şi alte produse.

Timp de nouă ani, în închisoarea din provincia Liaoning, la comanda diferitelor companii şi întreprinderi, folosind muncă forţată a deţinuţilor, sunt produse în întregime sau parţial: ambalaje pentru hamburger, pâine şi prăjituri, produse cosmetice, încălţăminte, medicamente, uniforme de poliţie, haine pentru armată, jachete matlasate, pantaloni scurţi, pantaloni, lenjerie de corp pentru bărbaţi şi femei, tampoane de vată, etc.

Printre firmele care cooperează cu lagărul vizat se numără: Fabrica de produse alimentare "Tao Li" din oraşul Shenyang, Fabrica de confecţii "Zhunfa" din provincia Jilin, compania producătoare de haine "Feylun" (realizează exporturi către Japonia şi Coreea de Sud), celebra companie producătoare de îmbrăcăminte Shanghai BASIC HOUSE, compania producătoare de produse sanitare din Shenyang "Tyantsze" (exportă spre Hong Kong, Japonia, SUA, Coreea de Sud, Marea Britanie, Panama, Canada şi alte ţări), fabrica de confecţii "Yinhe" din oraşul Fushun, specializată în prelucrarea îmbrăcămintei produsă de companii japoneze şi sud-coreene, etc.

În lagărul de muncă Longshan se produc lumânări colorate şi ambalaje pentru acestea, pe care, de altfel, este indicată inscripţia Made in Tailand.

În aceast lagăr sunt ţinute captive, în special, practicantele Falun Gong.

"Micul dejun începe la 6:30, iar la 7:00 trebuie să fim deja la locul de muncă. De fiecare dată, trebuie să ridicăm la etajul trei, cutii cu ceară cu o greutate de 20 kg. Câteodată ni se cerea să ridicăm şi să coborâm peste 40 de astfel de cutii. Ziua de lucru durează în medie 15 ore. În anumite zile ni s-a impus să muncim până la miezul nopţii. Un astfel de program nu este doar pentru două sau trei zile, ci e la fel pentru fiecare zi de detenţie", - a relatat o fostă prizonieră a lagărului, Ren Shujie. Dânsa a murit la scurt timp după eliberarea din custodie. Avea doar 42 de ani.

Lagărul Zhangshi, situat în oraşul Shenyang, provincia Liaoning, este un loc special destinat deţinerii bărbaţilor practicanţi Falun Gong. Folosind munca de sclav aici sunt produse piepteni, gene false, plase pentru grătare, sunt ambalate beţişoare pentru mâncat, becuri, etc.

Acest penitenciar, deja de mulţi ani satisface comenzile companiei "Highway", amplasate în Shenyang, care produce accesorii şi bijuterii şi le exportă în Japonia, SUA şi ţări europene.