Mareele, o sursă optimă de energie regenerabilă

(Getty Images)

Fluxul şi refluxul mărilor este determinat de două ori pe zi, cu precizia unui ceas, de gravitaţia lunii. Pentru un director în cadrul GE Power Conversion, pe nume Phil Scott, mareele reprezintă sursa ideală de energie regenerabilă, mult mai previzibilă şi mai fiabilă decât cea eoliană sau solară.

„Unele maree ajung pe coasta Marii Britanii cu o viteză de şapte metri pe secundă. O forţă a naturii care nu aşteaptă altceva decât să fie valorificată”, precizează Phil Scott.

GE a contribuit deja la ancorarea primelor turbine de maree pe fundul mării din jurul Insulelor Orkney, lângă coasta Scotiei. Acestea seamănă cu nişte elice imense, se găsesc în apă la o adâncime de 55 – 73 de metri şi folosesc turbine adaptate pe baza tehnologiei eoliene. Turbinele se găsesc în „puncte de îngustare” strategice în care mareele năvălesc printr-un canal strâmt aflat între insulă şi promontoriu. Până în prezent, turbinele din Orkney au pompat peste 15 megawatti pe oră de energie electrică în reţeaua locală.

În prezent, echipa GE planifică asigurarea unor convertoare şi generatoare de energie pentru a doua reţea de turbine subacvatice cu o capacitate de 10 megawatti în nord-vestul Scotiei. Inginerii estimează că resursele totale de tipul mareelor din Marea Britanie se situează undeva între 25 şi 30 de gigawatti - suficient pentru a asigura aproximativ 12% din necesarul de energie al Marii Britanii.

„Dacă îmi daţi orarul mareelor, vă pot spune cum se va comporta mareea într-un anumit loc pe planetă peste 100 de ani,” a precizat Phil Scott.

Energia mareelor poate fi valorificată în trei moduri

Energia produsă de maree poate fi valorificată în trei moduri. Amplitudinea fenomenului se manifestă pe verticală în apă. Curentul mareei captează mişcarea orizontală a apei în timp ce mareea scade şi creşte odată cu schimbarea fluxului. Există şi balize speciale care pot produce energie la suprafaţă, în funcţie de mişcarea sus-jos a valurilor. Această ultimă abordare este încă în curs de testare. „Se pare că este de aproximativ 10 ori mai greu de montat şi întreţinut echipamente pe suprafaţa apei,” menţionează Scott. „Există companii care au instalat sisteme pentru valorificare valurilor, dar s-au trezit cu ele izbite de stânci”, a adăugat acesta.

Va depăşi energia mareelor energia eoliană?

„Cred că nu”, răspunde Phil Scott, dar evidenţiază că în următorii cinci ani vor apărea „un număr considerabil de reţele pentru valorificarea mareelor şi probabil şi sisteme pentru valorificarea valurilor, conectate la reţeaua din Marea Britanie, dar şi din SUA, Coreea de Sud, China, Australia şi Brazilia”.