Marea Neagră dă semne de revenire. Specii de peşti dispărute populează din nou apele

Marea
Marea (Polka Dot Images / photos.com)

O veste bună pentru România. După o perioadă îngrijorătoare în care mai multe specii de peşti au dispărut, Marea Neagră dă semne de revenire, a raportat recent stirileprotv.ro.

După o absenţă de mai bine de 50 de ani, specialiştii au avut din nou ocazia să observe chefalul cu ochii roşii, palamida sau scrumbia albastră. Însă biologii atenţionează că şansele ca apa Mării Negre să devină mai curată depind de un control mai sever al poluării.

Un semn bun însă a venit anul trecut, când Marea Neagră a surprins turiştii cu o apă de o culoare albastră mult mai curată ca în anii trecuţi. Biologii marini au declarat că acest lucru a fost determinat de o specie de alge care filtrează apa şi fixează unele substanţe din aceasta, ceea ce o face să fie de o culoare albastră similară cu Marea Mediterană. Treptat şi-au făcut apariţia şi specii de peşti care dispăruseră de ceva vreme. Spre exemplu, scrumbia albastră a fost văzută ultima oară în anii '60.

"După 1964 pur şi simplu nu a mai apărut scrumbia albastră. Nu aş neglija specii mai rare, cum este milacopul, pe care nu l-am mai văzut de 30-40 de ani", a declarat Nicolae Papadopol, director ştiinţific al Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Acum 20 de ani, Marea Neagră era considerată drept cea mai poluată mare din lume, dar se pare că acum începe să-şi revină. În 1996, România, Bulgaria, Ucraina, Georgia, Rusia, şi Turcia au semnat un acord în scopul reducerii poluării şi pescuitului industrial.

"Poluarea s-a redus, vorbim de acea poluare din toate ţările din blocul comunist. Iată că determină schimbări în bine abia acum, după 20 de ani. Putem să spunem că Marea Neagră nu mai este o mare moartă", a precizat ecologistul Mihaela Cândea.

Este îmbucurător că a început să se vadă practic cu ochiul liber faptul că Marea Neagră este pe cale să-şi revină. Chiar şi populaţia delfinilor a început să se refacă.

"Anul acesta, din cele 92 de ieşiri pe mare efectuate de echipa noastră, în 86 am observat delfini cel puţin în unul din punctele de observaţie, ceea ce nu se întampla până acum", a declarat biologul marin Razvan Popescu.

Ar fi bine să se rezolve şi problema plaselor braconierilor cu care se confruntă delfinii de pe litoralul nostru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură