Marea Finanţă întârzie catastrofa/FMI avertizează că economia globală se va prăbuşi dacă vor fi crescute ratele dobânzilor

Şefa FMI a declarat că băncile centrale ar trebui să menţină scăzute ratele dobânzii pentru a nu se da peste cap economia globală. Din contră, grupul G30 a declarat că această măsură va genera în timp o criză financiară.
Directorul FMI, Christine Lagarde
Directorul FMI, Christine Lagarde (Alex Wong/Getty Images)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că economia globală – care creşte cu o rată de 3,1%, comparativ cu 3,4% în 2014 – s-ar putea prăbuşi dacă băncile centrale nu continuă să menţină ratele dobânzilor la un nivel scăzut. FMI a declarat că nesiguranţa şi volatilitatea financiară a pieţei au crescut în timp ce perspectivele pentru o creştere pe termen mediu au scăzut, conform International Business Times.

“În multe economii avansate, principalul risc rămâne declinul unei creşteri deja încetinite, în special dacă cererea globală se clatină mai mult iar restricţiile asupra ofertei nu sunt înlăturate”, a declarat Christine Lagarde, şefa FMI. Acest lucru ar trebui să fie susţinut prin “politici monetare continue şi stabilitate financiară îmbunătăţită”, a adăugat ea.

Lagarde a avertizat că atunci când băncile centrale americane şi britanice îşi cresc ratele la dobânzi, efectul asupra pieţelor financiare volatile va reprezenta o provocare pentru stabilizarea economiilor globale. De asemenea, ea a cerut Japoniei şi zonei euro să îşi menţină programele de uşurare cantitativă pentru a-şi stimula economiile.

După avertismentul FMI, grupul de experţi G30, care include foşti guvernatori de bănci centrale, a declarat într-un raport că menţinerea ratelor dobânzii la un nivel scăzut pentru o lungă perioadă de timp va duce la o criză financiară. Ei au adăugat că această măsură ar duce de asemenea la creşterea datoriilor şi încurajarea asumării unor riscuri excesive.

“Acţiunile de susţinere din partea băncilor centrale pot fi utile, dar sunt implicate riscuri serioase dacă guvernele, parlamentele, autorităţile publice şi sectorul privat consideră că politicile băncilor centrale pot substitui politicile structurale sau de altă natură pe care ar trebui să le aplice aceste organisme. Riscul principal este acela că dependenţa excesivă de acţiunea băncii centrale ar putea agrava problemele sistemice esenţiale şi ar putea amâna ajustările structurale necesare”, a susţinut raportul.

Raportul a fost scris de Axel A Weber, Jean-Claude Trichet, Jacob A Frenkel şi Arminio Fraga. Weber, Trichet şi Frenkel sunt foşti guvernatori ai Băncii Israelului, în timp ce Fraga este un fost guvernator al Băncii Braziliei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie