Marea Britanie va expulza 23 de diplomaţi ruşi în cazul Skripal

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Marea Britanie va expulza 23 de diplomaţi ruşi ca răspuns la atacul cu gaz comis asupra unui fost agent dublu rus din sudul Angliei, a declarat miercuri prim-ministrul Theresa May, adăugând că a fost cea mai mare expulzare în 30 de ani.

Potrivit parlamentului, Marea Britanie ar îngheţa de asemenea activele ruseşti de stat ori de câte ori există dovezi ale unei ameninţări şi va micşora numărul persoanelor participante la Cupa Mondială de fotbal în această vară.

Fostul spion, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşul Salisbury pe 4 martie şi se află încă în spital în stare critică.

Potrivit versiunii guvernului britanic, perechea a fost atacată cu Noviciok, un gaz care atacă sistemul nervos, produs de armata rusă.

May a cerut Moscovei să explice dacă este responsabilă de atac sau a pierdut controlul asupra stocurilor de novicioc.

Rusia a negat orice implicare, iar May a declarat parlamentului că Moscova nu a oferit nici o explicaţie credibilă a atacului.

"Nu există nicio concluzie alternativă, în afară de faptul că statul rus este vinovat de încercarea de a-l ucide pe Skripal şi pe fiica să şi de a ameninţa vieţile altor cetăţeni britanici din Salisbury", a spus ea.

"Aceasta reprezintă o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit".

Expulzarea a 23 de diplomaţi, identificaţi ca ofiţeri de informaţii sub acoperire, este cea mai mare expulzare din ultimii 30 de ani şi ar degrada capabilităţile structurilor de informaţii ale Rusiei în Marea Britanie pentru anii următori.

"Vom îngheţa activele ruseşti ori de câte ori avem dovezi că pot fi folosite pentru a ameninţa viaţa sau proprietatea resortisanţilor britanici sau a rezidenţilor", a spus May.

Ea a spus că nici miniştri sau membri ai familiei regale nu vor participa la Cupa Mondială din Rusia.

Rusia a declarat că Marea Britanie ar trebui să se aştepte la represalii pentru acţiunile sale.