Marea Britanie solicită aplicarea ”opţiunii nucleare” pentru economia Rusiei

Reşedinţa premierului britanic, 10 Downing Street, Londra, Marea Britanie
Reşedinţa premierului britanic, 10 Downing Street, Londra, Marea Britanie (Oli Scarff/Getty Images)

Marea Britanie va îndemna liderii Uniunii Europene să blocheze accesul Rusiei la sistemul de tranzacţii bancare SWIFT printr-o extindere a sancţiunilor aplicate din cauza intervenţiei în Ucraina, a anunţat un oficial britanic, citat de Bloomberg.

Societatea Mondială pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare, sau SWIFT, este una din principalele legături ale Rusiei la sistemul financiar internaţional. Debranşarea de la reţeaua SWIFT a oricărei ţări va îngreuna considerabil orice legătură financiară a Rusiei cu exteriorul, fiind considerată "opţiunea nucleară" a războiului economic dintre Occident şi Kremlin.

Guvernul britanic plănuieşte să propună acesta măsură la întâlnirea liderilor UE, care se va desfăşura sâmbătă la Bruxelles, potrivit unui oficial britanic, care a acordat informaţiile sub protecţia anonimatului.

”Blocarea Rusiei de la sistemul SWIFT ar fi o accentuare foarte serioasă a sancţiunilor împotriva Rusiei şi cel mai probabil va rezulta în acţiuni răzbunătoare cel puţin la fel dure ale Rusiei”, a declarat Chris Weafer, un partener senior al firmei de consultanţă Macro Advisory din Moscova. ”Excluderea din SWIFT nu va bloca acordurile tranzacţionale majore dar va cauza probleme în transferul bancar peste graniţe şi va întrerupe fluxul comerţului”.

Mişcarea subliniază îngrijorarea în creştere a Europei faţă de ultima incursiune a Rusiei în Ucraina, numărul victimelor crescând în timp ce conflictul se transformă într-un război total în flancul estic al Europei. Marea Britanie vrea ca UE să răspundă amplificând sancţiunile împotriva Rusiei astfel încât să se alinieze cu cele impuse de Statele Unite, a declarat oficialul.

UE a utilizat SWIFT în cadrul sancţiunilor impuse Iranului, în martie 2012, interzicând furnizorilor de comunicaţii financiare să ofere servicii băncilor iraniene. SWIFT, care are sediul în Belgia, a trebuit să se conformeze deciziei UE deoarece organizaţia este încorporată sub legea belgiană.

Confruntat cu riscul de a pierde accesul la reţeaua de transfer financiar, guvernul Rusiei a conceput deja un proiect pentru formarea unui nou sistem de transfer bancar, a anunţat ministrul adjunct al Finanţelor, Alexey Moiseev.

Sistemul a transmis peste 21 de milioane de mesaje financiare pe zi luna trecută, facilitând plăţile între peste 10.500 de instituţii financiare şi corporaţii din 215 ţări, potrivit website-ului organizaţiei.