Marea Britanie se opune interdicţiei totale a Huawei [surse]

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)

Oficialii britanici din domeniul securităţii nu susţin interdicţia totală a companiei Huawei în reţelele naţionale de telecomunicaţii, în pofida acuzaţiilor lansate de SUA că gigantul chinez şi produsele sale ar putea fi folosite de Beijing pentru spionaj, au declarat persoane la curent cu această problemă.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este supusă unei verificări intense în Occident privind relaţiile cu guvernul comunist chinez şi cu acuzaţiile că ar permite desfăşurarea unui spionaj de stat. SUA cere aliaţilor săi să nu folosească tehnologia Huawei, potrivit Reuters.

Deşi nu au fost prezentate public dovezi şi deşi Huawei a negat acuzaţiile, acestea au determinat câteva naţiuni occidentale să restricţioneze accesul companiei pe pieţele lor.

“Nu favorizăm o interdicţie totală. Nu este atât de simplu”, a declarat luni una dintre surse pentru Reuters, după ce publicaţia Financial Times a susţinut duminică faptul că Marea Britanie a decis că ar putea atenua riscurile pe care le implică utilizarea echipamentelor Huawei în reţelele sale 5G.

Publicaţia Financial Times a citat două surse familiare cu ceea ce ziarul a precizat a fi o concluzie a Consiliului Naţional pentru Securitate Cibernetică (CNSC) din cadrul guvernului britanic, care anul trecut a susţinut că problemele tehnice şi aprovizionarea cu echipamente Huawei au expus reţelele naţionale de telecomunicaţii la noi riscuri privind securitatea. Huawei nu a comentat imediat situaţia.

Orice decizie de a permite companiei Huawei să participe la construirea reţelelor de generaţie următoare 5G va fi intens monitorizată de alte naţiuni, din cauza apartenenţei Marii Britanii la alianţa de spionaj Five Eyes (Cinci Ochi), din care fac parte şi SUA, Canada, Noua Zeelandă şi Australia.

Marea Britanie este o piaţă importantă pentru Huawei şi, luna trecută, Vodafone, cel de-al doilea operator de telefonie mobilă al lumii, a susţinut că suspendă implementarea echipamentelor sale în reţele esenţiale până când guvernele occidentale oferă companiei chineze o “autorizare de securitate” deplină.

Alţi operatori din Europa, inclusiv BT din Marea Britanie şi Orange din Franţa au înlăturat deja echipamentele Huawei sau au luat măsuri pentru a limita utilizarea lor în viitor.

Huawei a construit laboratoare de securitate în Marea Britanie şi Germania cu scopul de a întări încrederea că echipamentele sale nu conţin “uşi ascunse” pentru serviciile de spionaj ale Chinei.

De asemenea, Huawei s-a oferit să construiască un centru de securitate cibernetică în Polonia, unde autorităţile au arestat pentru presupus spionaj un angajat chinez al Huawei şi un fost oficial al securităţii poloneze. Compania chineză l-a concediat la scurt timp pe angajatul său.

Departamentul de Justiţie american a făcut publice în urmă cu câteva zile acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului său financiar Meng Wanzhou care a fost arestată în Vancouver şi eliberată ulterior pe cauţiune în decembrie 2018, şi care acum se confruntă cu posibilitatea extrădării în SUA.

Astfel, Huawei este acuzat de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu aveau legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit 10 capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe