Marea Britanie se confruntă cu un conflict constituţional privind Brexitul

Londra se apropie cu paşi repezi de lansarea negocierilor privind ieşirea din Uniunea Europeană. Un profesor londonez de economie avertizează că procesul Brexit ar putea fi afectat de prezenţa unui conflict constituţional.
Palatul Westminster, Londra
Palatul Westminster, Londra (Getty Images)

Un grup de parlamentari britanici au acuzat-o pe Theresa May că periclitează interesele naţionale ale Marii Britanii pentru că nu face pregătiri pentru posibilitatea reală ca cei doi ani de negocieri pentru Brexit să nu se termine cu un impas. Între timp, un raport divulgat al Trezoreriei britanice a avertizat în privinţa consecinţelor serioase dacă Marea Britanie abandonează Uniunea Europeană fără un acord comercial.

“[În prezent] are loc un puternic conflict constituţional”, deoarece Camera Comunelor şi Camera Lorzilor “folosesc orice instrument pe care îl pot utiliza pentru a înfrânge voinţa poporului britanic - exprimată clar printr-un referendum - de a merge mai departe cu Brexitul”, a declarat mass mediei Rodney Shakespeare, profesor de economie ce locuieşte în Londra.

Camera Lorzilor doreşte să se asigure că, după votul în Parlament, se va putea vota în plen Brexitul, a precizat profesorul, adăugând: “Acesta este un conflict constituţional şi realitatea este aceea că, de fapt, Constituţia britanică a evoluat în ultimii 40-50 de ani”.

Într-un referendum istoric desfăşurat în 23 iunie 2015, aproape 52% dintre britanici au ales ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană, decizie care a trimis unde de şoc în întreaga lume.

Profesorul londonez a mai susţinut că “referendumul şi consecinţele lui ... fac acum parte din Constituţia noastră şi, prin urmare, reprezintă o practică politică”.

Arătând înspre impactul deciziei Parlamentului asupra guvernului, Shakespeare a declarat că, de fapt, Camera Comunelor poate întotdeauna să ia decizia pe care o doreşte şi că aceasta este pur şi simplu ca un “vot de încredere”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe