Marea Britanie reduce accesul imigranţilor la ajutoare sociale

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul britanic, David Cameron, a elaborat noi reguli privind acordarea ajutoarelor sociale, pentru a tăia accesul imigranţilor la aceste plăţi, marcând astfel cea mai recentă dintr-o serie de măsuri destinate să răspundă îngrijorărilor legate de imigraţie ale votanţilor.

Într-un articol scris pentru ziarul The Daily Telegraph, Cameron a explicat că, începând din luna noiembrie, emigranţii sosiţi în Marea Britanie din Uniunea Europeană pentru a-şi găsi de lucru, vor avea dreptul să solicite ajutoare de şomaj şi alocaţii pentru copii timp de trei luni de zile, în loc de şase luni cum era prevăzut anterior.

Sondajele de opinie arată că imigraţia reprezintă una dintre cele mai mari preocupări ale electoratului, odată cu apropierea alegerilor naţionale din 2015, aceasta angrenând o creştere a sentimentului eurosceptic care a ajutat partidul anti-european UKIP (Partidul pentru Independenţa Regatului Unit) să atragă votanţi în dauna conservatorilor lui Cameron.

Într-o încercare de a opri pierderea votanţilor, Cameron a spus că vrea să reducă rata migraţiei şi că i-a vizat pe cei care, spune el, vin în Marea Britanie pentru a profita de sistemul de ajutor social.

„Ne asigurăm că oamenii vin aici din considerentele corecte – ceea ce a însemnat adoptarea unor măsuri în legătură cu atractivitatea sistemului de ajutor social din Marea Britanie”, a spus Cameron.

Nu te poţi aştepta să vii în Marea Britanie şi să obţii ceva degeaba

Premierul a menţionat că prin restricţionarea accesului la ajutor social la numai trei luni pentru cei în căutare de locuri de muncă se trimite un mesaj clar către potenţialii imigranţi: „Nu te poţi aştepta să vii în Marea Britanie şi să obţii ceva degeaba”.

Partidul laburiştilor, aflat în opoziţie, l-a criticat pe Cameron pentru faptul că nu reacţionează pentru a opri scăderea salariilor provocată de imigranţii necalificaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe