Marea Britanie îşi rezervă dreptul de a înarma Ucraina

Phillip Hammond
Phillip Hammond (Epoch Times România)

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite susţinând că îşi rezervă dreptul de a furniza guvernului din Kiev arme letale.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond a declarat marţi în cadrul unei sesiuni parlamentare că Marea Britanie nu va permite armatei ucrainene să se prăbuşească în lupta sa împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi.

Hammond a făcut aceste afirmaţii în contextul în care liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei sunt aşteptaţi să se întâlnească miercuri la Minsk pentru a găsi o soluţie potrivită încetării luptelor din estul Ucrainei, în care au murit până la ora actuală peste 5.400 de oameni – soldaţi şi civili.

“Depinde de fiecare ţară din alianţa NATO să decidă dacă vrea să furnizeze ajutor letal Ucrainei”, a susţinut Hammond, adăugând că Regatul Unit îşi rezervă “dreptul de a analiza această poziţie.”

SUA îşi rezervă dreptul şi ea

Statele Unite au declarat de asemenea că iau în considerare livrarea de arme către forţele ucrainene, pentru a le susţine în lupta lor împotriva separatiştilor.

Conform rapoartelor anterioare, Washingtonul a propus să trimită Kievului arme în valoare de 35 miliarde de dolari, incluzând rachete anti-tanc şi drone de recunoaştere.

Totuşi, preşedintele american Barack Obama a declarat luni că va amâna pe moment luarea unei decizii în această privinţă, pentru a oferi Franţei şi Germaniei o şansă de a intermedia un acord de încetare a focului între Ucraina, Rusia şi rebelii din estul ucrainean.

Rusia a avertizat ca Occidentul să nu înarmeze Ucraina

În acelaşi timp, Rusia a avertizat ca SUA să nu trimită arme în Ucraina, susţinând că această mişcarea va cauza pagube colosale legăturilor dintre Moscova şi Washington.

“Rusia este o ţară care este interesată de rezolvarea crizei. Toate celelalte planuri pentru a întări regimul de sancţiuni şi izolare [al Rusiei] şi de a trimite arme [Kievului], etc. – toate sunt măsuri care, din păcate vor destabiliza situaţia din Ucraina”, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Luptele s-au intensificat în estul Ucrainei în săptămânile recente şi în prezent sunt concentrate în oraşul Debalţeve, un nod feroviar şi rutier strategic care leagă Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni din estul Ucrainei unde se vorbeşte în principal limba rusă.

Cel puţin patru persoane şi-a pierdut viaţa miercuri în urma unor tiruri de artilerie, care au lovit o staţie de autobuz şi uzina de metale din Doneţk, relatează AFP.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a efectuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri o vizită scurtă la Kramatorsk, în regiunea Doneţk, unde trupele ucrainene i-au prezentat dovezi care confirmă implicarea Rusiei în tirurile din ajun asupra acestui orăşel, conform postului de televiziune TSN.

Eforturile internaţionale de a încheia un acord de pace au eşuat până acum, guvernele occidentale acuzând Rusia de susţinere a rebelilor separatişti cu arme, bani şi luptători. Moscova neagă aceste acuzaţii, susţinând la rândul ei că guvernul din Kiev trebuie să oprească aşa zisa suprimare a populaţiei etnice ruse din zonă.

Pentru rolul său în acest conflict Rusia a fost lovită de câteva seturi de sancţiuni americane şi UE, care au afectat extrem de puternic economia rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe