Marea Britanie dispune de un sistem de ascultare la ambasada sa de la Berlin (presă)

(LEON NEAL / AFP / GettyImages)

Documente transmise de fostul consultant NSA Edward Snowden şi fotografii aeriene "sugerează" că Marea Britanie dispune de un sistem de spionaj pe acoperişul ambasadei sale de la Berlin, scrie marţi cotidianul britanic The Independent, citat de AFP.

Documentele NSA divulgate în ultimele luni "arată că agenţia britanică GCHQ, împreună cu Statele Unite şi alţi parteneri-cheie, gestionează o reţea de staţii de spionaj în clădirile diplomatice din lume, care interceptează comunicaţii în ţările gazdă", scrie ziarul.

Aceste documente, continuă The Independent, 'împreună cu fotografii aeriene şi informaţii despre activităţile trecute de spionaj din Germania, sugerează că Marea Britanie dispune de o staţie de ascultare secretă în apropiere de parlamentul german şi de birourile Angelei Merkel, utilizând echipamente de înaltă tehnologie pe acoperişul ambasadei'.

Potrivit cotidianului, o staţie de ascultare americană similară de pe acoperişul ambasadei SUA la Berlin, la mai puţin de 150 de metri de sedii diplomatice britanice, s-a închis se pare săptămâna trecută după dezvăluirile despre presupusa monitorizare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.

Dezvăluirile ziarului se bazează pe "imagini în infraroşu înregistrate de televiziunea germană ARD', pe 24 şi 25 octombrie, care 'sugerează că echipamentele de spionaj de pe ambasada SUA (...) au fost dezactivate".

Postul de televiziune public german ARD a difuzat pe 27 octombrie imagini de pe acoperişul ambasadei americane, situată în apropiere de parlament şi de ambasadele britanică, franceză şi rusă, luate cu o cameră termică şi care arată degajări de căldură provenind în special de la ultimul etaj. Conform ARD, acest etaj ar putea găzdui un centru de ascultare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe