MApN a emis noul model de certificat medical pentru tineri în cazul stării de război

Soldaţi
Soldaţi (Claudia BARRIENTOS / AFP / Getty Images)

În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care sunt obligaţi să îl aibă toţi tinerii la recrutare, în perioada în care este declarată stare de război.

Conform legii, în cazul stării de asediu, a mobilizării sau a stării de război, sunt obligaţi să îndeplinească serviciul militar toţi bărbaţii apţi, care au vârste între 20 şi 35 de ani.

Ministerul Apărării Naţionale a publicat luni în Monitorul Oficial noul model al certificatului medical eliberat de medicul de familie pe care toţi tinerii sunt obligaţi să-l prezinte la comisia locală de recrutare-încorporare în perioada când este declarată stare de război.

Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare prevede la art. 5: la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar.

Totodată, noul model de certificat precizează că tinerii vor trebui să-şi facă analize, pentru a se constata dacă au heptatita B sau C.

Actul normativ prin care este aprobat certificatul medical a fost semnat de ministrul Apărării Naţionale, ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Sănătăţii, precum şi de directorii Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Protecţie şi Pază, al Serviciului de Informaţii Externe şi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Această măsură a autorităţilor române poate fi o modificare de rutină sau poate veni datorită situaţiei tensionate din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne