Manifestaţie a separatiştilor în Barcelona: 500 de mii de oameni în stradă

Lumea iese în stradă după anunţul premierul spaniol Mariano Rajoy, care a declanşat procesul de preluare a puterii de la guvernul local catalan. 21 octombrie 2017
Lumea iese în stradă după anunţul premierul spaniol Mariano Rajoy, care a declanşat procesul de preluare a puterii de la guvernul local catalan. 21 octombrie 2017 (Sean Gallup/Getty Images)

După ce Madridul a lansat procedurile pentru aplicarea Articolului 155 din Constituţie, care prevede preluarea puterii de la guvernul local, sâmbătă dimineaţă premierul Mariano Rajoy a anunţat că va iniţia procedurile pentru a dizolva guvernul catalan.

Între timp, în Barcelona oamenii au ieşit în stradă, iniţial pentru a manifesta împotriva arestării a doi lideri separatişti în timpul săptămânii la ordinul Madridului, care sunt învinuiţi de nerespectarea ordinelor.

Manifestaţia a căpătat accente separatiste, după ce Mariano Rajoy a anunţat planurile sale privind Catalonia.

Conform guvernului local la manifestaţie ar fi luat parte 450 de mii de persoane, majoritatea adunându-se de-a lungul bulevardului Paseo de Gracia şi pe străzile adiacente. Mulţi dintre demonstranţi ţineau în mâini steagul Cataloniei.

Manifestanţii l-au întâmpinat călduros pe premierul Carlos Puigdemont şi membrii guvernului local care au luat parte la adunare.

Catalonia este divizată de mişcarea separatistă, însă mulţi dintre locuitorii săi beneficiază de starea materială mai bună a regiunii nord-estice, pe care fosta dictatură a lui Francisco Franco a ţinut-o din scurt.

Măsurile propuse de premierul spaniol au fost înaintate spre aprobare în Senatul spaniol – controlat de Partidul Popular, al premierului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe