Mănâncă-ţi porţia de fructe şi legume

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Oricine a văzut vreodată o schemă alimentară ştie că fructele şi legumele trebuie consumate în cantitate mare în fiecare zi. Totuşi, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, doar 10-12% din oameni mănâncă doza zilnică recomandată, 3-5 porţii legume şi 2-4 porţii fructe.

Unul dintre motivele pentru care fructele şi legumele sunt bune pentru sănătate este conţinutul lor ridicat de antioxidanţi.

Antioxidanţii previn sau încetinesc afectarea celulelor sănătoase de către radicalii liberi, celulele cu probleme, formate în fiecare zi prin expunerea la poluare, raze UV de la soare şi fumat. Corpul nostru crează radicali liberi şi atunci când suntem bolnavi.

Pagubele create de radicalii liberi celulelor sănătoase pot conduce la cancer, afecţiuni cardiace sau infarct. Corpul nostru produce în mod natural antioxidanţi pentru a lupta cu aceşti radicali liberi, dar cu cât îmbătrânim cu atât producem mai puţini antioxidanţi. Din fericire putem aduce antioxidanţi din surse externe prin dieta noastră.

Capacitatea de absorbite a oxigenului (ORAC) este un termen folosit pentru a măsura capacitatea antioxidantilor în diferite alimente. Sunt studii şi valori combinate ale ORAC când vine vorba de alimentele care aduc cele mai multe beneficii sănătăţii,

Foarte important este să mâncăm echilibrat, cât se poate de des şi să diversificăm fructele şi legumele consumate. Varietatea pare să fie cheia, cu cât combinaţia de fructe şi legume este mai bogată cu atât mai bine.

Fructele şi legumele sunt cea mai bună cale pentru a aduce antioxidanţi în corp deoarece ele conţin şi alte substanţe care te menţin sănătos, incluzând fibre, proteine şi potasiu împreună cu alte lucruri. Există o mare varietate de antioxidanţi, incluzând: beta-caroten, vitamina C, E şi A, luteină, licopen, flavonoide, polifenoli.

Alimentele cu conţinut crescut de antioxidanţi sunt: fructele de pădure, fasolea, merele, rodia, cireşele, perele, avocado, kiwi, ananas, anghinare, varza, spanac, roşii, cartofi roşi şi albi. Pe WebMD.com se poate găsi o listă foarte bună cu fructe şi legume cu o concentraţie mare în antioxidanţi.

Din fericire pentru noi sunt numeroase alimente delicioase în sezonul cald, aşa că fi creativ cu fructele şi legumele, fă ceva ce nu ai mai făcut până acum. Poţi de asemenea să combini alte alimente cu un conţinut crescut de antioxidant ca alunele, cereale integrale, pentru a obţine un echilibru în dietă. Un pahar de vin roşu şi nişte ciocolată neagră sunt perfecte pentru a încheia o masă cu mulţi antioxidanţi, cu moderaţie, bine înţeles.

Articol preluat cu acordul www.eco18.com

Eco18 este o comunitate de indivizi creativi din medii diferite dar cu acelaşi scop – să trăiască mai sănătos şi să aibă un stil de viaţă mai natural. Expertiza lor combinată, umorul şi opiniile explorează ecologia într-un mod practic, distractiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură