Mamografie în direct: Un reporter ABC îşi descoperă cancerul la TV


Amy Robach, reporter la televiziunea americană ABC News
Amy Robach, reporter la televiziunea americană ABC News (Cindy Ord / Getty Images)

O jurnalistă, în vârstă de 40 de ani, de la televiziunea americană ABC face examenul pentru "a da un exemplu bun". Şi îşi salvează viaţa.

"Nu voiam să fac acest examen. Mănânc în mod corect, fac exerciţii de gimnastică în mod regulat, am grijă de mine şi nu am o istorie de familie marcată de cancer: de ce trebuia să fac o mamografie la doar 40 de ani?". Este ceea ce spune în povestea ei Amy Robach, un reporter de la televiziunea americană ABC News, soţia actorului Andrew Shue (protagonist al serialului de televiziune Melrose Place din anii '90) şi mamă a 5 copii, căreia i-a fost diagnosticat în aceste zile un cancer la sân, după examinarea efectuată în direct la TV.

Mamografie la TV - Producătorii programului "Good Morning America”, difuzat pe ABC în fiecare dimineaţă de la şapte la nouă, au rugat-o pe Amy să facă un "gest exemplar", cu ocazia lunii octombrie dedicată prevenirii cancerului la sân: o mamografie în direct. Pentru a dovedi că examenul este rapid, fără dureri şi prin exemplul ei ar putea ajuta la salvarea mai multor vieţi. "Când m-au convins în cele din urmă şi am acceptat – povesteşte Amy Robach - nu mi-am imaginat nici pe departe că prima viaţă salvată va fi a mea. Marţi, 1 octombrie am făcut prima mea mamografie în faţa a milioane de oameni. Câteva săptămâni mai târziu, m-au chemat pentru a ridica raportul şi în câteva minute mi s-a oprit respiraţia: mi-a fost diagnosticat un cancer la sân şi medicii mi-au spus că examenul făcut în timpul show-ului mi-a salvat viaţa. Chiar mie, care nu am vrut niciodată să fac un control gândindu-mă că sunt în "siguranţă" pentru stilul meu de viaţă şi pentru vârstă. Acum, voi aborda toate tratamentele necesare şi sper ca povestea mea să fie de ajutor".

Cancerul de sân este mult mai periculos printre femeile în vârstă de 50 de ani - Controversa dacă mamografia este necesară sau nu, este deschisă de ani de zile în Statele Unite ale Americii dar şi în alte ţări din lume. Pentru susţinătorii săi, testul este cel mai bun mod de a identifica o tumoare înainte să devină simptomatică. Atunci când aceasta este încă mică, tratamentul este mai puţin invaziv şi şansele de vindecare au ajuns la 95 la sută. Cei care sunt împotrivă argumentează cu faptul că screening-ul conduce de prea multe ori la alarme false, stres, diagnostic şi tratament în exces.

Rezultatele unui studiu recent publicat în revista Cancer arată însă că cel mai mare număr de decese cauzate de cancerul la sân afectează femeile tinere care nu sunt supuse inspecţiilor periodice. Ele descoperă boala când aceasta este în stadiu mai avansat şi, prin urmare, mai dificil de vindecat. Rezultatele acestui studiu vin astfel în sprijinul celor care încurajează femeile să se supună periodic la mamografie, ca test de screening, chiar şi înaintea vârstei de 50 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură