"Mami, mami, de ce te gazează?" - Realitatea din spatele pozei cu copii postate de Jandarmerie

În spatele deja celebrei fotografii cu un jandarm alături de doi copii la protestul de duminică stă altceva decât ideea pe care încearcă Jandarmeria să o acrediteze. Mama celor doi copii demontează mistificarea.
Jandarmi şi copii
Jandarmi şi copii (Jadarmeria)

La două zile după ce mitingul Diasporei a fost spulberat violent cu grenade cu gaze lacrimogene, cartuşe cu piper şi chiar cu bastoane şi picioare cui s-a nimerit în calea forţelor de ordine, Jandarmeria şi-a postat pe pagina de Facebook, împăciuitoare, o fotografie cu un jandarm lângă copii la protestul ce abia începuse în Piaţa Victoriei, însoţită de textul: "Aşa am început seara, aşa vrem să o continuăm! Mulţumim!"

Mulţi s-au întrebat atunci dacă Jandarmeria a avut acordul părinţilor pentru a posta fotografia. Nu, n-a avut, ci chiar mai mult, mama copiilor a fost una dintre persoanele care au inhalat la greu gazele date de jandarmi prin Piaţă. Atât de la greu că în noaptea respectivă a avut nevoie de îngrijirile SMURD şi chiar şi acum se simte rău. Ba mai mult, ieri, Andreea Sofonea era la Parchetul Militar, împreună cu sora ei, pentru a depune, ambele, plângere. Amândouă inhalaseră gaze şi încă nu-şi reveniseră complet: aveau iritaţii pe faţă, sora Andreei avea şi uşoare ulceraţii pe buze şi se plângeau de usturimi în gât, tuse etc. "Iau Malox ca pe ciocolată", ne-a spus Andreea, când am întrebat-o cum se simte.

"Nimeni nu mi-a cerut acordul. Nici măcar nu ştiu cine a făcut acea poză. La un moment dat am văzut un civil şi un jandarm care au traversat spre Guvern spre ei, dar n-a venit niciunul să-mi zică „Doamnă, vrem să-i fotografiem” sau „Doamnă vrem să-i fotografiem şi să-i publicăm pe pagina oficială de Facebook”. Eu nu ştiu cine a făcut poza. Eu nu ştiu câte cadre au luat cu copiii mei. Eu nu ştiu Jandarmeria cum a publicat o poză cu minori, cel puţin acordul părinţilor nu-l au", a declarat Andreea pentru Epoch Times.

Cât despre realitatea din spatele pozei, Andreea Sofonea ne-a relatat că cei doi băieţi ai ei, Andrei şi Alex, în vârstă de 8 şi 6 ani, se duseseră să vorbească cu jandarmii pentru a afla de ce au făcut aceştia acele lucruri. Copiii nu fuseseră la protestul de vineri dar urmăriseră imagini la televizor şi o văzuseră apoi pe mama lor în casă simţindu-se rău:

"Nu i-am luat la protest (vineri n.r.) pentru că sora mea era deja în Piaţă şi mă sunase pe la 4.30 să îmi spună că dau cu gaze. Însă, copilul, cumva nu era atentă bona, şi a dat drumul la televizor şi a văzut pe canalele la care ne uităm noi cum era gazată Piaţa. În momentul ăla m-a sunat disperată, eu deja eram cu gaze inhalate, nu mai ştiu dacă eram după SMURD.. şi el era disperat la telefon "mami, mami, de ce te gazează jandarmii, ce au cu tine?" Şi eu ce să îi zic? "mami, nu, în mine, nu, totul e în regulă cu mine, stai liniştit", a povestit Andreea pentru Epoch Times.

Dar mami nu era deloc în regulă. A ajuns la SMURD pentru îngrijiri medicale şi dacă nu s-a dus şi la spital este pentru că s-a gândit că sunt oameni mai grav afectaţi decât ea şi să nu ocupe un pat...

"Erau oameni cărora le curgea sânge din lovituri, aveau faţa tumefiată, erau bătrâni căzuţi şi atunci după 20-30 de minute de oxigen şi monitorizarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac eram cât de cât ok. Nu am vrut să mă duc la urgenţă să ocup un pat când erau alţi oameni", a rememorat doamna Sofonea.

Andreea a mai povestit că cei mici au văzut apoi în zilele ce au urmat protestului că ea se simte rău aşa că duminică, zi în care Andreea s-a întors în Piaţă pentru a discuta cu echipajul SMURD să obţină fişa de asistenţă medicală la faţa locului pentru a o depune la Parchetul Militar, copiii au vrut să discute cu jandarmii.

"Copiii când au văzut Piaţa au zis: "mami, hai să mergem pentru că vreau şi eu să discut cu jandarmii!". S-au dus direct la jandarmi şi au început o discuţie...

Am văzut că Andrei gesticula puternic, cel mic era cu mâinile la spate, nu era ceva prietenos. Am ajuns acasă, am văzut pozele pe site, am văzut că deja luase amploare, avea 3000 de comentarii postarea Jandarmeriei, oamenii îi taxau pentru ipocrizie... mi-am chemat copiii şi i-am întrebat...

Andrei mi-a spus: "mami, l-am întrebat de ce apără Guvernul şi nu pe protestatari". Iar Alex, e o mogâldeaţă, zice.. "mami, eu l-am întrebat de ce îl ascultă pe Dragnea şi nu pe preşedinte", a relatat Andreea.

Dincolo de faptul că Jandarmeria a mistificat realitatea prezentând o poza fără să spună ce era în spatele ei, dincolo de faptul că Jadarmeria a folosit o poză cu copiii săi, minori, poză ce e devenit ulterior virală, Andreea Sofonea remarcă şi deplânge faptul că în urma celor întâmplate ceva s-a schimbat în băieţii ei: au început să le fie frică de jandarmi şi de poliţie, deşi în iarna lui 2017 băieţii ei mergeau printre jandarmi şi le dădeau flori.

Ori nu e normal să îţi fie frică de oamenii legii, reaminteşte Andreea. Dimpotrivă, un copil trebuie să aibă încredere în ei. Dacă un copil se pierde de părinţi la mare, la poliţist trebuie să se ducă să îi ceară ajutor. Dacă se pierde în aglomeraţie undeva, iarăşi un poliţist trebuie să caute. Dar ce se întâmplă însă atunci când copilului îi e frică de poliţist sau jandarm?

"Cel mare a dat mâna cu ei (jandarmii n.r.), dar cel mic a retras tulburat mâna la spate şi a zis „Nu că ai făcut rău familiei mele”. Ca să înţelegeţi, noi nu i-am învăţat aşa ceva.

Ei sunt copiii care se ţineau de mână, anul trecut la protestele din ianuarie şi februarie, cu cordonul de jandarmi în spate venind dinspre Universitate, Piaţa Romană, ei cântau Deşteaptă-te române. În acest moment atitudinea lor s-a schimbat total. Este o atitudine pe care o au cumva printr-un şoc. Pentru că am remarcat ceva ciudat, noi mergem cu maşina prin Bucureşti şi i-am auzit pe amândoi: mami, uite, maşina de poliţie, mami, uite, maşina de jandarmi! Au prins frică şi nu, nu e normal pentru că poliţistul este prima persoană la care, fiind copil, trebuie să apelezi dacă ai o problemă", a declarat Andreea.

Cât despre ceea ce va face referitor la publicarea pozei cu copiii ei pe pagina Jandarmeriei, Andreea şi cu soţul ei încă nu s-au hotărât, dar vor studia problema.

"Nu am făcut niciun demers în acest sens. Trebuie să văd implicaţiile, să-mi dau seama ce înseamnă expunerea acestor minori prin postări share-uite. Copiii mei au fost folosiţi pentru a-şi spune foarte mulţi of-urile. Am văzut şi poze modificate în care copilul este inversat ca şi direcţie către protestatari şi i se pune un spray în mână şi scrie „trage păpuşă, mai sus, spre ochi”, şi bancuri", a declarat Andreea.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne