Malaria se răspândeşte şi în zonele muntoase: „Vina aparţine încălzirii globale”

(photos.com)

Malaria se răspândeşte din ce în mai mult, astfel că a crescut riscul de a contracta boala şi pentru cei care trăiesc în zonele muntoase din Africa şi America de Sud. Avertizarea a fost lansată în paginile revistei Science, de către Mercedes Pascual de la Universitatea din Michigan, SUA. "Impactul - spune el - în termeni de creştere a riscului de expunere la boli este foarte mare. Zonele situate la altitudini mai mari au oferit în mod tradiţional un refugiu de la această boală devastatoare".

Vina ar fi cea a creşterii temperaturii globale. Printre duşmanii parazitului malariei şi ai ţânţarilor care o transmit se află chiar frigul. Din acest motiv zonele situate la înălţime au fost întotdeauna considerate zone "libere de malarie".

Dar acum, potrivit oamenilor de ştiinţă, boala se răspândeşte în regiuni în care anterior nici nu se presupunea că ar putea ajunge. Astfel, în anii mai calzi, cazuri de malarie au fost înregistrate, de asemenea, în munţii africani şi în mod special în Etiopia.

Potrivit celor mai recente estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2012 au fost înregistrate aproximativ 207 milioane de cazuri de malarie şi 627.000 de decese. Majoritatea deceselor au avut loc în rândul copiilor care trăiesc în Africa.