Maiorul Cazan, de pe scările Parchetului: Categoric, dacă mâine ar fi 10 august, aş lua aceleaşi măsuri

Coordonatorul intervenţiei în forţă a jandarmilor de la protestul din 10 august, maiorul Laurenţiu Cazan, nu are nimic să-şi reproşeze. Dacă ar fi pus din nou într-o situaţie similară, susţine că ar proceda exact la fel.
Laurenţiu Cazan ( Coordonatorul represiunii din 10 august );
Laurenţiu Cazan ( Coordonatorul represiunii din 10 august ); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Maiorul Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat oficial intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august, s-a prezentat miercuri, la sediul Pachetului General, pentru audieri în dosarul represiunii.

"Am fost chemat pentru audieri. Sunt aspecte care ţin de latura cercetării. Îmi cer scuze, am calitatea de suspect. Ce pot să vă asigur, chiar dacă mă repet, este faptul că pe timpul acţiunii de restabilire a ordinii publice legea a fost respectată întocmai", a declarat Laurenţiu Cazan.

Maiorul a refuzat să răspundă unei jurnaliste care a amintit de faptul că procurorii militari îl acuză că a dat mai multe ordine în mod nu tocmai în concordanţă cu legea prin care s-a intervenit în forţă inclusiv împotriva copiiilor care se aflau în Piaţa Victoriei.

"Păi astea ţin de ancheta penală, nu am cum vă spun...", a precizat Laurenţiu Cazan.

Cât despre subalternul care ar fi modificat în documentele oficiale ora la care a fost dat ordinul de intervenţie în forţă, maiorul a precizat: "Vă daţi seama că resping cu tărie toate acuzaţiile acestea, categoric nu pot fi de acord cu asemenea acuzaţii. Sunt lucruri care ţin de anchetă, sunt aspecte pe care le voi justifica pe timpul acestei anchete penale şi e dreptul meu să mă apăr."

"Categoric că nu mă aştept să fiu reţinut", a subliniat Laurenţiu Cazan.

Despre momentul în care a fost semnat ordinul de intervenţie, maiorul a explicat că "au fost controverse destul de mari".

"Ce pot eu să vă spun, ca şi pe timpul acelor declaraţi anterioare, din punctul meu de vedere nu au fost precizări contradictorii", a adăugat Laurenţiu Cazan.

Întrebat dacă într-o situaţie similară ar proceda la fel, maiorul a replicat: "Categoric. Dacă mâine ar fi 10 august, aş lua aceleaşi măsuri."

Coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la protestul din 10 august susţine că nu are informaţii despre copiii care au fost afectaţi de agresiunile generale provocate în Piaţa Victoriei.

"Sunt 800 de plângeri depuse aici doar din partea victimelor, din punctul ăsta de vedere nu aveţi nimic să vă reproşaţi, în continuare susţineţi că s-a intervenit corect", i-a transmis o jurnalistă maiorului.

"Eu v-am spus că s-a respectat legea ad literam şi modul de restabilire a ordinii publice s-a făcut în concordanţă cu legea specială, respectiv legea 60", a fost răspunsul lui Laurenţiu Cazan.

Întrebat dacă i-a indus în eroare pe şefii săi, aşa cum îl acuză procurorii militari, maiorul a negat.

"Se foloseşte foarte mult în spaţiul public termenul de a gaza. V-aţi ruga pe fiecare dintre dvs. să vă uitaţi în DEX să vedeţi ce înseamnă a gaza. (...) Dacă au fost persoane care au suferit în mod gratuit în urma intervenţiei de restabilire a ordinii publice şi să nu confundăm acţiunile colective poate cu câteva individuale mi-am cerut scuze", a punctat Laurenţiu Cazan.

Maiorul susţine că nu poate el să îşi dea seama dacă a fost sau nu o tentativă de lovitură de stat pe 10 august.