Maior în armata rusă: Aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi se află în prezent în Ucraina

Un rebel separatist stă de pază la un punct de control din oraşul Doneţk.
Un rebel separatist stă de pază la un punct de control din oraşul Doneţk. (Captură Foto)

În timp ce în estul Ucrainei au loc unele dintre cele mai dure lupte de la semnarea acordului de pace de la Minsk în luna februarie, un maior în armata rusă capturat a declarat pentru Euronews că în Ucraina se află în prezent aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi.

Vladimir Starkov este închis în prezent într-un centru de detenţie din Kiev după ce a fost interceptat în urmă cu 3 săptămâni conducând un camion încărcat cu muniţie. El conducea camionul din Doneţk spre Yasne, un mic sat situat la sud de fortăreaţa separatistă Doneţk, când a fost arestat, conform Yahoo News.

Starkov, care este acuzat de terorism, a explicat că a fost recrutat pentru a ajuta separatiştii din estul Ucrainei. El era responsabil de administrarea armelor.

“În momentul în care am fost reţinut, aveam gradul de maior în cadrul forţele armate ale Federaţiei Ruse”, a declarat Starkov pentru Euronews. “Eram şeful serviciului de rachete şi piese de artilerie în cadrul unităţii militare din oraşul rusesc Novocerkassk.”

Mai mult, el a declarat serviciilor de securitate ucrainene că aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi se află în prezent în Ucraina şi că mulţi dintre ei nu sunt voluntari, aşa cum este şi în cazul său.

“Ofiţerii seniori ne-au adunat într-o sală de conferinţe şi au anunţat că poziţiile noastre vor fi aceleaşi precum ni s-a promis, doar că vom fi nevoiţi să ne îndeplinim sarcinile militare în Ucraina: în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk”, a declarat el. “Ni s-a interzis să ne informăm rudele în legătură cu acest lucru.”

După ce a fost arestat, Starkov a încercat să îşi sune membrii familiei dar nu a putut da de ei.

Ministerul rus al Apărării şi ambasada rusă din Kiev nu au răspuns cererilor mass mediei de a comenta identitatea lui Starkov.

Deşi Rusia a negat în mod constant că trimite soldaţi în Ucraina, recent au ieşit la iveală tot mai multe rapoarte care contrazic declaraţiile Moscovei.

Conflictul cu Rusia din estul Ucrainei a izbucnit la începutul anului 2014, după protestele masive din Kiev provocate de politicile fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici care ar fi izolat Ucraina de UE şi ar fi apropiat-o de Rusia.

Protestele au dus în cele din urmă la alungarea de la putere a lui Ianukovici, care a fugit în Rusia. Luptele din estul Ucrainei au izbucnit în aprilie 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.