Maia Sandu: SUA nu se aşteaptă de la actuala guvernare să facă reforme serioase

Ultima sa vizită în Statele Unite a fost folosită de către Plahotniuc pentru a încerca să transmită mesajul că guvernarea ar fi susţinută în SUA. Liderul PAS vine să contrazică această idee, menţionând că, de fapt, există susţinere pentru Moldova, nu pentru guvernare.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

Întoarsă recent de la Washington, după o pauză de doi ani, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu a menţionat că pe lângă întâlnirile cu oficialităţi ale Statelor Unite ale Americii, s-a întâlnit şi cu cetăţeni ai Republicii Moldova din Washington şi din împrejurimile Washingtonului, cu care a discutat subiecte ce ţin de situaţia din ţară, de alegerile parlamentare, de modul în care ei pot să se implice etc.

În contextul vizitei, liderul PAS a discutat şi cu autorii unei rezoluţii înregistrate în Congresul Statelor Unite ale Americii, unul dintre autori, congresmanul David Price, s-a arătat nemulţumit de faptul că întâlnirea dintre el şi liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost folosită la Chişinău, de către PD şi, în special de către Plahotniuc după întoarcerea sa de la Washington, pentru a se legitima sau pentru a încerca să transmită că ar fi susţinut în SUA.

Amintim că după ultima sa vizită în Statele Unite, preşedintele PD, Vlad Plahotniuc, a vorbit despre rezoluţia înregistrată în Congresul SUA ca fiind în favoarea Republicii Moldova, documentul încurajând intensificarea parteneriatului şi întărind susţinerea Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării, precum şi sprijinul pentru reformele pe care actuala guvernare le-ar face.

În context, Maia Sandu a făcut referire la „ultimul raport, care a fost emis de către instituţiile de securitate ale Statelor Unite, în care se spune foarte clar că reformele aşa-zisei guvernări pro-europene de la Chişinău sunt superficiale şi Statele Unite sau, cel puţin, aceste instituţii care se preocupă de securitate şi fac analiza vulnerabilităţilor pe plan global, nu se aşteaptă de la această guvernare, dacă ea rămâne, să facă reforme serioase, pentru ca aceste reforme ar conduce la slăbirea puterii autorităţilor.”

Totodată, liderul PAS a specificat că este de apreciat faptul că Statele Unite încearcă să readucă problema Republicii Moldova pe agenda Congresului şi, în special, să o susţină în această problemă în raport cu Federaţia Rusă şi cu trupele ruseşti care staţionează pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea separatistă. „Din păcate, această rezoluţie nu are implicaţii juridice, deci au mai fost asemenea rezoluţii în trecut şi Rusia nu a ascultat”, a punctat politiciana, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Se observă clar că SUA doresc un dialog strategic cu Republica Moldova, totuşi, a menţionat Sandu, asta nu înseamnă că Statele Unite sunt gata să înghită un regim autoritar care, pe de o parte, ajunge acolo şi se plânge de ingerinţele Rusiei, propaganda Rusiei, iar pe de altă parte, face bani pe retransmiterea posturilor de televiziune ruseşti în Moldova.

Preşedinta PAS a subliniat că oficialii americani cu care a discutat s-au arătat deranjaţi în mare parte de presiunile care se exercită asupra administraţiei publice locale, situaţia presei libere, a societăţii civile, lipsa totală a voinţei politice privind claritatea în furtul miliardului, identificarea şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de acest furt şi recuperarea acestor bani.

Toată lumea înţelege că aceste acţiuni de proastă guvernare şi lipsa voinţei pentru combaterea corupţiei subminează însuşi parcursul occidental al Moldovei, pentru că oamenii sunt tot mai dezamăgiţi de modul în care o guvernare care îşi zice pro-europeană conduce ţara, a punctat Maia Sandu.

„Această guvernare, care nu are legitimitate internă, încearcă să compenseze prin legitimitate externă şi uneori foloseşte mesaje diplomatice pentru a le prezenta prin presa de propagandă pe care o deţine, ca mesaje de susţinere a guvernării. Or, acest lucru este total eronat. Nu există susţinere pentru guvernare, există mare îngrijorare pentru situaţia din regiune, pentru ce se va întâmpla în continuare în Republica Moldova. Lumea acolo înţelege foarte bine că modul în care este guvernată ţara de această forţă de la putere este mai aproape de modul de guvernare a ţărilor în Est şi, în special, în Rusia”, a conchis liderul PAS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe