Maia Sandu, provocare pentru Guvern: Să îndeplinească şase condiţii în 30 de zile

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, prezentă la Forumul Civic cu participarea societăţii civile, a prezentat o listă de condiţii care trebuie realizate de către actuala guvernare.
Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei din RM
Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei din RM (shok.md)

Ex-ministrul Educaţiei, Maia Sandu a participat la cel de-al doilea Forum Civic organizat de liderii protestatarilor cu participarea mai multor organizaţii ale scietăţii civile, cu genericul „Cum scoatem ţara din captivitate”. Aceasta a venit în faţa publicului cu şase condiţii pentru Guvernul Filip, elaborate împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile.

În opinia Maiei Sandu, actuala guvernare nu este una legitimă, iar alegerile anticipate sunt necesare. Totuşi, la anticipate trebuie să se ajungă pe cale legală şi în mod paşnic, păstrând protestele ca un instrument de presiune asupra guvernării.

Măsurile urgente care pot fi întreprinse de cei care sunt astăzi la guvernare au fost postate pe un cont de socializare de fostul ministru, urmând să fie îndeplinite într-un termen rezonabil de 30 de zile:

„1. Modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar în vederea eliminării riscurilor de fraudare, în continuare, a băncilor şi a stopării spălării de bani.

2. Selectarea Guvernatorului BNM în cadrul unui concurs jurizat internaţional de guvernatori ai băncilor centrale din ţările UE.

3. Adoptarea pachetului de legi privind integritatea, prezentat în şedinţa Guvernului din 16 iunie 2015 şi respins atunci de miniştrii PD.

4. Demiterea Procurorului General şi numirea unui procuror european. Demiterea şefilor structurilor de combatere a corupţiei - CNA, CNI; selectarea noilor conducători ai acestora în cadrul unor procese transparente şi corecte, cu participarea societăţii civile.

5. Modificarea legislaţiei electorale în vederea simplificării procedurii de înregistrare a partidelor politice şi a finanţării lor echitabile.

6. Limitarea concentrării proprietăţii mass-media prin reducerea, la două, a numărului de licenţe pe care le poate deţine o persoană; introducerea unor restricţii referitoare la cotele de piaţă deţinute de beneficiarii licenţelor de emisie; eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa publicităţii.”

Aceste condiţii ar fi un test pentru Guvernul Filip care se declară a fi unul reformator şi responsabil. În acelaşi timp, Maia Sandu a venit cu o propunere către Forumul Civic „să facă o solicitare către autorităţi, prin care o misiune din partea Consiliului Europei să fie invitată pentru a media dialogul dintre societatea civilă şi guvernare”.

Amintim că, vineri, la Chişinău a avut loc Forumul Civic organizat de liderii protestatarilor cu participarea societăţii civile la care a fost invitat şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Acesta însă a refuzat să vină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe