Maia Sandu: Magazinele Duty Free fac comerţ aplicând scheme de evaziuni fiscale şi contrabandă

Schemele prejudiciabile de corupţie, protecţionism şi trafic de influenţă au loc cu ajutorul angajaţilor magazinelor Duty Free care sunt soţii/soţiile colaboratorilor vamali şi ai Poliţiei de frontieră, afirmă premierul.
Maia Sandu, premierul R. Moldova
Maia Sandu, premierul R. Moldova (gov.md)

Prim-ministrul Maia Sandu informează că între 2015 şi 2019, valoarea mărfurilor importate de către entităţile Duty Free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar circa 75% din volumul mărfurilor vândute în aceste entităţi au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit unei analize (desecretizate) despre evaziunile fiscale prin intermediul unităţilor care funcţionează în regim Duty Free, premierul a constatat că anumite cantităţi de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în ţară şi transportate prin contrabandă în statele vecine (România - articole de tutungerie, Ucraina – băuturi alcoolice), cu o stocare prealabilă pe teritoriul R. Moldova.

„Schemele prejudiciabile au loc cu ajutorul angajaţilor magazinelor Duty Free în număr de circa 400. Favorizarea prin corupţie, protecţionism şi trafic de influenţă a activităţii Duty Free este condiţionată şi de faptul că funcţiile în magazinele unităţilor sunt ocupate de soţii/soţiile colaboratorilor vamali şi ai poliţiei de frontieră”, se mai arată în nota informativă a prim-ministrului.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că o vulnerabilitate/factor favorizant în contextul afacerilor Duty Free reprezintă existenţa acestor magazine la punctele terestre de traversare a frontierei precizând că potrivit practicii comunitare, unităţile Duty Free la punctele terestre au fost interzise din motivul creşterii contrabandei şi a coruptibilităţii în rândul funcţionarilor.

”Magazinele Duty Free au rămas amplasate pe linia de ieşire din ţară doar în aeroporturi şi porturi maritime şi în puncte terestre doar pentru deservirea corpului diplomatic. Şi această schemă va fi stopată. Este nevoie ca proiectul legii care se referă la interzicerea Duty Free să fie adoptat în lectură finală cât mai curând”, a conchis şefa cabinetului de miniştri.