Maia Sandu: Judecătorii CCM trebuie să fie independenţi faţă de sfera politică şi grupurile de interese

Curăţarea instituţiilor R. Moldova este doar primul pas pentru eliminarea corupţiei şi abuzurilor. Este obligatoriu ca în funcţiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte şi incoruptibile, afirmă premierul.
Maia Sandu, premierul R. Moldova
Maia Sandu, premierul R. Moldova (gov.md)

Premierul Maia Sandu a anunţat joi, 27 iunie, că Guvernul de la Chişinău va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru două funcţii vacante de judecători ai Curţii Constituţionale (CCM), iar pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cât mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecţie.

Prim-ministrul notează că regulile concursului şi criteriile de evaluare a candidaţilor vor fi stabilite astfel încât competenţa, meritele profesionale şi integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câştigătorilor.

„În Curtea Constituţională trebuie să ajungă oameni independenţi atât faţă de sfera politică, cât şi de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova”, a adăugat premierul menţionând că ultimele evenimente au arătat că este crucial ca judecătorii CCM să asigure că R. Moldova rămâne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflaţi la putere.

În opinia Maiei Sandu, curăţarea instituţiilor statului este doar primul pas pentru eliminarea corupţiei şi abuzurilor, iar pentru ca acest proces să fie durabil şi să asigure că democratizarea şi modernizarea ţării sunt ireversibile, este obligatoriu ca în funcţiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte şi incoruptibile.

„Republica Moldova trebuie să înceapă construcţia de instituţii puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului”, a conchis aceasta.

Judecătorii CCM - Raisa Apolschi, Artur Reşetnicov, Corneliu Gurin, Aurel Băieşu şi Veaceslav Zaporojan - şi-au anunţat miercuri, 26 iunie, demisia in corpore după ce la 20 iunie a demisionat şi preşedintele instituţiei Mihai Poalelungi. Demisia acestora a fost cerută de societatea civilă, politicieni dar şi experţi de la Chişinău care au criticat dur CCM pentru deciziile arbitrare adoptate „în tandem” cu PDM la 7, 8 şi 9 iunie 2019, perioadă în care ACUM şi PSRM au format majoritatea parlamentară şi au desemnat guvernul Sandu, PDM ajungând în opoziţie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cei şase judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi pentru un mandat de şase ani: doi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.