Maia Sandu: Guvernarea R. Moldova nu are nevoie de educaţie şi nici de profesori

Educaţia este pericolul principal pentru guvernarea de la Chişinău care se ţine la putere pe minciună şi manipulare, afirmă preşedinta PAS, în contextul unui protest al profesorilor care au cerut majorarea salariilor.
Protestul profesorilor din Moldova susţinuţi de către sindicatele din Educaţie 05.04.2017
Protestul profesorilor din Moldova susţinuţi de către sindicatele din Educaţie 05.04.2017 (facebook.com)

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susţine că mărirea salariilor profesorilor din Republica Moldova nu mai poate fi amânată. Însă, guvernării actuale nu-i pasă de nevoile stringente ale cetăţenilor şi foloseşte banii pentru acoperirea furtului din sectorul bancar, finanţarea proiectelor populiste şi construcţia de garduri prin care să se apere de cetăţenii care îşi cer drepturile constituţionale.

”Educaţia este singurul domeniu în care au fost iniţiate, acum câţiva ani, reforme serioase, dar şi complicate. Resursele eliberate datorită măsurilor de eficientizare a cheltuielilor publice în educaţie trebuiau realocate în sector, în primul rând pentru majorarea salariilor profesorilor”, aminteşte liderul PAS pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu menţionează că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 20%, pe care a reuşit să o obţină activând la ministerul Educaţiei, a fost modestă, dar atunci a fost pregătit şi lăsat un program naţional pentru angajaţii din sistemul educaţional, care presupunea majorarea salariilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reformarea sistemului de pregătire a cadrelor didactice, însă, în prezent programul se prăfuieşte pe rafturile ministerului.

”Această guvernare nu are nevoie de educaţie şi nici de profesori. Educaţia este pericolul principal pentru autorităţile care se ţin la putere pe minciună şi manipulare”, a adăugat preşedinta PAS, precizând că societatea are mare nevoie de educaţie de calitate, de cadre didactice motivate şi bine pregătite. ”Dacă nu vor fi majorate substanţial salariile în educaţie imediat, în câţiva ani se vor închide şcolile nu pentru că nu vor exista elevi, ci pentru că nu vor exista profesori.”

În concluzie, Maia Sandu îndeamnă să fie susţinut demersul profesorilor şi angajaţilor din sistemul educaţional moldovenesc de mărire a salariului, lansat de către aceştia joi, 16 august, în cadrul unui protest din faţa Guvernului de la Chişinău. ”Când va fi la guvernare, PAS îşi asumă să mărească cu cel puţin 50% salariile tuturor angajaţilor din educaţie!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe