Maia Sandu: Corectitudinea şi demnitatea oamenilor deportaţi – model pentru liderii politici de la Chişinău

Cei deportaţi reprezentau elita poporului R. Moldova şi, în pofida circumstanţelor tragice şi a nedreptăţilor aceştia şi-au păstrat omenia şi valorile morale, pe care le-au transmis mai departe copiilor, afirmă premierul.
Maia Sandu, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor deportărilor din 1949
Maia Sandu, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor deportărilor din 1949 (gov.md)

În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor deportărilor staliniste organizat la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare de la Chişinău, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că trauma familiilor deportate este trauma întregului popor moldovenesc şi este important ca aceşti oameni să nu fie uitaţi.

,,Ţinându-i minte le păstrăm vii numele, le însuşim valorile şi aceste valori ne impun să acţionăm cu demnitate şi dragoste faţă de oameni. Anume aceste valori ar trebui să ghideze liderii politici şi oamenii de stat în activitatea lor. Dumneavoastră, cei care aţi stat drepţi, cu demnitate, în faţa nedreptăţilor, sunteţi un model pentru noi – de rezistenţă şi curaj şi, mai ales, de omenie”, a adăugat aceasta.

Premierul a menţionat că oamenii deportaţi reprezentau elita poporului R. Moldova şi, în ciuda circumstanţelor tragice, aceştia şi-au păstrat demnitatea şi valorile morale, care au fost transmise mai departe copiilor.

,,Trebuie să fim mândri de puterea părinţilor şi bunicilor noştri care au rămas piloni ai omeniei, corectitudinii, cumsecădeniei şi au reuşit, chiar dacă au trăit în condiţii inumane, să transmită aceste convingeri şi comportamente urmaşilor lor. Nu există familie în ţara noastră care nu a fost atinsă de această dramă.”, a notat Prim-ministrul.

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că actuala guvernare va iniţia procedurile de modificare a legii prin care să se ofere certificate de reabilitare pentru deportaţi, inclusiv copiilor născuţi acolo.

La evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste au participat ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, cel al Finanţelor, Natalia Gavriliţa, precum şi cel al Apărării, Pavel Voicu.

Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu naţional în R. Moldova. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea şi cel mai mare val de deportări.