Maia Sandu: Cerem tragerea la răspundere penală a conducerii ANRE

După multiplele semnale de alarmă ale experţilor în energetică de la Chişinău, şi flash mob-ul de acum două săptămâni organizat de PAS în faţa ANRE, Maia Sandu a depus şi un denunţ penal împotriva persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul instituţiei.
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (Captură Foto / privesc.eu)

Când instituţiile statului plătite din banii contribuabililor acţionează în dezinteresul oamenilor, acestea trebuie să răspundă în faţa legii, consideră preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

În acest sens, aceasta a depus luni, 5 februarie 2018, un denunţ la Procuratura Anticorupţie prin care a cerut tragerea la răspundere penală a persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) pe faptul neajustării tarifelor pentru gazele naturale în perioada anilor 2016, 2017 şi 2018.

Potrivit denunţului depus de către Maia Sandu, tarifele aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRE nr. 10 din 26 ianuarie 2016, au la bază un preţ calculat de import al gazelor naturale de 4194 lei. Totodată, aceasta a precizat că preţul de facto achitat de S.A. „Moldovagaz” a fost de 3887 lei în 2016, cu 7,3 la sută mai ieftin decât în 2016 şi 2997 lei în primele şase luni ale anului 2017, cu 28,5 la sută mai ieftin. Mai mult decât atât, în a doua jumătate a anului 2017, preţul a fost şi mai mic.

Din cauza inacţiunii acestei autorităţi publice, cetăţenii Republicii Moldova au plătit cu peste 1,5 miliarde de lei mai mult faţă de costurile reale ale furnizorului de gaze S.A. ”Moldovagaz”. Cei care iau decizii în defavoarea cetăţenilor trebuie traşi la răspundere. Dacă nu o va face guvernarea actuală, o vom face noi când vom fi la guvernare”, a declarat liderul PAS.

Partidul Acţiune şi Solidaritate a desfăşurat la 22 ianuarie, un flashmob în faţa sediului Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică de la Chişinău cerând reducerea imediată a tarifelor la gazele naturale. ”Motivul este unul pur electoral: la indicaţia Partidului Democrat, ANRE menţine tariful şi impune consumatorilor să plătească mai mult, pentru a aproba apoi o reducere mai mare a tarifului în toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare. Deşi Agenţia trebuie să fie o instituţie independentă, aceasta este utilizată de PD pentru a-şi construi imagine politică din buzunarul consumatorilor”, au punctat protestatarii atunci.

De aceeaşi părere este şi preşedintele think-tankului WatchDog.md, Sergiu Tofilat, expert în energetică, care împreună cu câţiva colegi, a declarat în nenumărate rânduri că tariful actual la gazele naturale ar trebui redus cu circa 30 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe