Maia Sandu, către Dodon şi Chicu: Să le răspundeţi oamenilor pentru sărăcia în care i-aţi adus, schemele de corupţie şi incompetenţă

Pensionară din R. Moldova care îşi vinde lucrurile personale pentru a supravieţui
Pensionară din R. Moldova care îşi vinde lucrurile personale pentru a supravieţui (facebook.com/Ilian Caşu)

Preşedintele PAS, Maia Sandu, a declarat marţi, în cadrul unui briefing de presă că cetăţenii Republicii Moldova aşteaptă răspunsuri de la preşedintele şi premierul ţării privind măsurile luate pentru a elimina monopolurile şi schemele de corupţie în cele 10 luni de activitate a guvernului, iar Igor Dodon despre ce a făcut pentru a elimina monopolurile şi contrabanda în cei 4 ani de mandat.

„În toate satele, în toate oraşele în care merg, oamenii ne întreabă de ce guvernarea a uitat de ei, de ce nu-i ajută aşa cum sunt ajutaţi cetăţenii altor state, de ce nu găsesc soluţii pentru agricultori, pentru micul business – sute de întrebări la care Dodon şi Chicu nu au niciun răspuns”, a adăugat politiciana, înaintând „către conducerea laşă a acestei ţări” următoarele întrebări:

„1. De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii şi ucrainenii achită mult mai puţin?

2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA şi accize), iar în Austria, o ţară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puţin?

3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, preţul la motorină creşte chiar dacă preţul pe pieţele internaţionale rămâne neschimbat?

4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?

5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?

6. De ce în Moldova plătim pentru un termometru obişnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?

7. De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar preţul de achiziţie de la producător este de 4-5 lei?

8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrişca, pâinea şi lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?

9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?

10. De ce o călătorie cu autobuzul de la Chişinău la Călăraşi s-a scumpit cu 15 lei, dar condiţiile de călătorie nu s-au îmbunătăţit niciun pic?”.

Maia Sandu a ţinut să atenţioneze că Dodon şi Chicu nu au curajul să meargă, să asculte şi să ofere răspunsuri cetăţenilor, dar ei trebuie să le răspundă oamenilor pentru sărăcia în care i-au adus, schemele de corupţie pe care le protejează şi din care se hrănesc, incompetenţă şi pentru promisiunile mincinoase.

După ce a anunţat marţi, într-un mesaj pe contul său de socializare, că este oficial candidat pentru alegerile prezidenţiale, Igor Dodon a precizat că pentru întreaga durată a turului I, nu va participa la dezbaterile televizate, fiindcă prioritatea sa este comunicarea directă cu oamenii. „Voi vorbi în sate, în oraşe, la întreprinderi, în pieţe și străzi. Voi fi printre cetăţeni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe