Maia Sandu, către Christian Danielsson: Suntem determinaţi să ne mişcăm foarte repede, ca să putem beneficia de asistenţa macrofinanciară

Maia Sandu şi Christian Danielsson
Maia Sandu şi Christian Danielsson (gov.md)

Evoluţia implementării Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, precum şi avansarea în îndeplinirea condiţionalităţilor pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare din partea Uniunii Europene au fost principalele subiecte discutate luni 16 septembrie, de prim-ministrul Maia Sandu şi directorul general al Comisiei Europene pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Christian Danielsson, aflat într-o vizită la Chişinău.

În context, Sandu a exprimat recunoştinţa partenerilor europeni pentru sprijinul de durată acordat R. Moldova şi a reiterat angajamentul ferm de a continua reformele ambiţioase în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, şefa executivului de la Chişinău a accentuat importanţa asistenţei europene în mai multe domenii-cheie, precum: justiţia, lupta împotriva corupţiei, soluţionarea problemei energetice, fiind în acelaşi timp abordată posibilitatea majorării sprijinului bugetar în anii ce urmează.

„Sperăm cât de curând să vedem şi rezultatele concrete, să simtă şi cetăţenii Republicii Moldova aceste rezultate. Am discutat despre asistenţa externă din partea UE, pe care o aşteptăm până la sfârşitul acestui an. Noi suntem determinaţi să ne mişcăm foarte repede, astfel încât toate angajamentele să fie îndeplinite la timp şi să putem beneficia de cele două tranşe din asistenţa macrofinanciară”, a punctat Maia Sandu.

De cealaltă parte, Christian Danielsson a apreciat progresele realizate de noua guvernare, specificând că „Începând cu luna iunie am văzut Guvernul determinat să acţioneze în mai multe domenii care sunt esenţiale pentru cooperarea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere”.

Cu toate că oficialul european a ţinut să vorbească despre depolitizarea instituţiilor statului, lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei, de menţionat este faptul că în fruntea mai multor instituţii importante au ajuns persoane care au făcut parte din fostele guvernări, iar Procuratura Generală nu are şef.

Directorul general al Comisiei Europene a mai subliniat că „prim-ministrul şi Guvernul au făcut paşi importanţi în această direcţie în ultimele luni şi noi vom susţine aceste eforturi. Dar desigur, susţinerea noastră nu este necondiţionată, este important ca toate aceste măsuri să fie implementate”.

Cât despre priorităţile de cooperare şi pe viitor, prim-ministrul a înaintat spre examinare posibilitatea finanţării unui proiect numit „Satul european”.

„Promovez ideea asistenţei directe din partea UE către APL, pentru a finanţa în aceste regiuni mai multe necesităţi, cum ar fi: reparaţia grădiniţelor, a şcolilor, a drumurilor şi alte lucruri importante la nivel de comunitate”, a concluzionat Maia Sandu, precizând totodată că Guvernul a solicitat partenerilor europeni, în mod expres, asistenţă pentru presa liberă din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe