Maia Sandu: ”Actuala guvernare nu poate să rezolve problemele majore ale Moldovei”

”La Chişinău nu se duce lupta între pro-europeni şi anti-europeni, la Chişinău se duce lupta cu cei corupţi, care se numesc pro-europeni. Nu putem să renunţăm la democraţie în favoarea acestei stabilităţi pe termen scurt, care ne va costa democraţia în primul rând”, a susţinut fostul ministru al Educaţiei într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.
Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei din RM
Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei din RM (shok.md)

Maia Sandu a subliniat că protestele nu trebuie folosite de un partid sau altul în scop politic şi electoral, deoarece ”este un protest împotriva modului în care ţara este guvernată, împotriva corupţiei şi împotriva tentativei de deturnare a democraţiei. Şi acestea trebuie să rămână obiectivele în continuare. Eu am spus-o cu alte ocazii că este important ca în fruntea acestui protest să fie societatea civilă, oameni care nu neapărat vin din politic”.

Reamintim că fostul Ministru al Educaţiei a participat la ultimul protest, dar a refuzat să vină în fruntea coloanei şi a susţinut că este onorabil orice loc.

”Eu întotdeauna am spus că sunt solidară cu oamenii care au curajul să vină şi să spună celor de la guvernare că nu este corect să se guverneze în acest mod, că poporul nu sprijină modul în care această ţară este guvernată, că cetăţenii îşi doresc o guvernare corectă. Şi cred că este corect, aşa cum simt ceilalţi oameni, să merg şi eu alături de ei şi să îmi exprim protestul”, şi-a explicat ea gestul pentru Europa Liberă.

Întrebată de reacţiile partenerilor externi ai Republicii Moldova, Maia Sandu s-a arătat convinsă ”că şi cei de la Washington, şi cei de la Bucureşti vor să vadă ce poate să facă noul guvern Filip, înainte ca să-l sprijine. Şi sunt sigură că vor veni cu condiţii foarte serioase, condiţii care să rezolve problemele majore ale ţării, cele care ţin de lupta cu corupţia şi prevenirea fraudelor pe viitor. Şi eu sunt sigură că sprijinul lor va veni doar dacă această guvernare va întreprinde paşi concreţi”.

În opinia ei, însă, noua guvernare nu este capabilă să rezolve aceste probleme, mai ales că ”Parlamentul actual nu a demonstrat angajament pentru reforme niciun pic în trecut şi nu văd cum s-ar schimba situaţia acum. Mai ales după ce am văzut care au fost metodele folosite, atunci când s-a votat guvernul, atunci când s-a format această coaliţie majoritară”.

”Chiar şi la învestire s-a procedat aşa cum se procedează de obicei, deci, nu s-a demonstrat un alt nivel de cultură politică şi nici mai mult respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Faptul că aceşti oameni nu au avut curajul să vină şi să discute cu alegătorii, i-au ignorat, i-au minţit şi au făcut învestirea noaptea, departe de ochii lumii, vine în contradicţie cu ceea ce declară noul prim-ministru”, a concluzionat Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe