Maia Sandu: Acţiunile iresponsabile ale guvernării de la Chişinău îndepărtează RM de UE

Potrivit oficialilor europeni, nerecunoaşterea votului chişinăuienilor a fost o decizie nedemocratică şi chiar scandaloasă, iar reluarea finanţării pentru RM va fi permisă, cel mai probabil, doar după recuperarea banilor din furtul miliardului, a menţionat liderul PAS.
Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate
Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (Epoch Times România)

În cadrul unei vizite de trei zile la Strasbourg, liderii Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase şi Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, au avut întrevederi cu reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Consiliului şi Comisiei Europene precum şi cu reprezentanţi cu Consiliului Europei.

Revenind în ţară, preşedintele PAS, Maia Sandu, a declarat că absolut toţi interlocutorii cu care au discutat, indiferent de familia politică din care fac parte, au condamnat deciziile abuzive ale justiţiei moldoveneşti prin intermediul căruia au fost invalidate rezultatele alegerilor din Chişinău.

”Această situaţie de nerecunoaştere a votului cetăţenilor a fost calificată de către toţi ca una nedemocratică şi chiar scandaloasă aşa cum a spus unul dintre reprezentanţii Partidului Social Democrat din Germania”, a afirmat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta a menţionat că oficialilor europeni le-au fost oferite detalii despre evenimentele din ultima perioadă din R. Moldova şi le-a fost prezentată rezoluţia protestului din 1 iulie, precum şi anumite analize făcute de către societatea civilă moldovenească.

Totodată, a specificat politiciana, au fost nevoiţi să dezmintă mai multe falsuri care au fost promovate în Europa de reprezentanţi ai regimului de la Chişinău, întrucât în aceeaşi perioadă la Strasbourg unde avea loc şedinţa Parlamentului European s-a aflat primul ministru Pavel Filip, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea şi ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

”Pentru toată lumea este clar că decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor este una motivată politic. Se cunoaşte că Parlamentul European a votat o rezoluţie foarte dură pentru RM care este un lucru foarte prost pentru noi toţi, pentru ca acţiunile iresponsabile ale guvernării îndepărtează RM de UE şi cu cât mai departe de UE de duce guvernarea cu atât mai greu va fi să recuperăm relaţia bună cu UE indiferent de cine va fi la guvernare în următorii ani”, a adăugat Sandu.

În loc să-şi asume consecinţele deciziilor proaste pe care le-au luat, regimul a declanşat un adevărat război împotriva instituţiilor europene pe care le învinuieşte, pe lângă opoziţia de la Chişinău, a menţionat liderul PAS. O altă găselniţă a reprezentanţilor regimului a fost că din cauza opoziţie copiii din grădiniţe nu vor avea ce să mănânce.

”Preşedintele PPE, Joseph Daul, a spus că el crede că reluarea finanţării pentru RM trebuie făcută doar atunci când vor fi recuperaţi banii din furtul miliardului. El şi alţi oficiali nu văd de ce banii plătiţi de cetăţenii UE trebuie să fie folosiţi pentru a acoperi o gaură creată de hoţi, şi anume furtul bancar. În contextul celor întâmplate în alegerile de la Chişinău, a fost foarte clar pentru toată lumea de ce a fost schimbat sistemul electoral proporţional pe mixt şi care sunt adevăratele intenţii ale acestei guvernări”, a conchis Maia Sandu.