Magistraţii cer Comisiei parlamentare de control a SRI să verifice dacă Serviciul este implicat în actul de justiţie

Sigla SRI.
Sigla SRI. (Epoch Times România)

Trei asociaţii ale magistraţilor au solicitat, joi, Comisiei parlamentare de control a SRI să ceară Serviciului să precizeze dacă afirmaţiile generalului Dumitru Dumbravă, care a declarat că SRI este implicat în actul de justiţie, reprezintă poziţia oficială a SRI, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) cer Parlamentului să clarifice dacă poziţia generalului Dumbravă reprezintă poziţia oficială a instituţiei sau doar opinia personală a acestuia, caz în care, având în vedere gravele efecte ale celor spuse de acesta, "se impune a se lua masurile necesare".

Cele trei asociaţii au mai cerut Comisiei parlamentare să efectueze o analiză punctuală şi concretă a modului în care SRI acţionează în domeniul rezervat exclusiv instanţelor de judecată şi să publice raportul respectivei analize.
"Dezvăluirea făcută de generalul Dumbravă, că SRI cataloghează judecători după modelul identificării celor cu predispoziţie să comită atentate teroriste, este pur si simplu cutremurătoare", se arată în scrisoarea asociaţiilor de magistraţi.

Potrivit asociaţiilor magistraţilor, generalul Dumbravă dezvăluie "un sistem care, sub pretextul vegherii la respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi a luptei anticorupţie, în realitate încalcă cu brutalitate aceste drepturi".

"Supravegherea, de tipul poliţiei politice, a magistraţilor pentru a preveni potenţiale fapte de corupţie, are un puternic efect de intimidare, presiune şi discreditare a judecătorilor şi procurorilor", se arată în documentul transmis Comisiei parlamentare.

Revelările din interviul acordat în data 30 aprilie de generalul Dumbravă portalului juridice.ro impun un "control de urgenţă al SRI", mai arată magistraţii.

Cele relatate de generalul Dumbravă în interviu arată, în mod indubitabil, că SRI încalcă limitele legale ce îi revin în sprijinirea luptei împotriva corupţiei, "printr-o intruziune în actul de justiţie ce încalcă Constituţia, legile sale de funcţionare şi pune în pericol grav independenţa justiţiei şi, implicit, drepturile procesuale ale persoanelor judecate", mai precizează magistraţii, precizând că acest mod de intruziune al SRI în actul de justiţie "aruncă în aer noţiunea de stat de drept în România, sabotează actul de justiţie şi subminează însăşi ideea de legalitate şi dreptate."

În baza celor revelate de generalul Dumbravă orice persoană care a pierdut un proces în instanţă poate să spună "acum că acest lucru nu s-a întâmplat datorită probelor, ci a implicării SRI", se mai arată în scrisoarea celor trei asociaţii către Comisia de Control a SRI.

Magistraţii mai arată că atât legea de funcţionare a SRI cât şi codul de procedură penală prevăd că Serviciul doar oferă sprijin la realizarea actelor de cercetare penală" nu efectuează cercetări iar sprijinul oferit de SRI încetează odată cu încheierea urmăririi penale şi trimiterea dosarului în instanţă spre judecare.

În schimb, generalul Dumbravă vorbeşte în interviu despre un "salt" făcut de SRI prin adoptarea unui "concept integrat" nou, în baza căruia activitatea Serviciului se întinde pe durata întregului proces penal. Ori, arată magistraţii, un asemenea salt al SRI "nu este altceva decât un salt făcut în afara legii". La fel de îngrijorător este faptul că, în urma acestui "salt", "justiţia este văzută ca fiind «câmp tactic» al SRI", în care Serviciul "este prezent până la soluţionarea definitivă a cauzei".

Premisa că Serviciului Român de Informaţii acţionează cu mijloace obscure inclusiv asupra procurorilor şi judecătorilor "reprezintă un atentat grav la adresa independenţei justiţiei, ce trebuie verificat în mod ferm şi imediat, iar dacă se confirmă, sancţionat", mai afirmă magistraţii.

Magistraţii mai amintesc că generalul SRI menţionează în interviu că investigarea extinsă şi laborioasă a judecătorilor de către SRI, pentru a li se face un "pattern infracţional", nu se face de cele mai multe ori în baza unui denunţ, ci pro-activ, în baza faptului că un judecător este parte dintr-un complet care primeşte un dosar, ceea ce înseamnă că "judecătorii care îşi desfăşoară pur si simplu activitatea, sesizaţi fiind cu dosare penale de mare corupţie, sunt din start investigaţi, analizaţi şi clasificaţi de SRI, asemenea celor care atentează la siguranţa naţională."

Solicitarea adresată de cele trei asociaţiei către Comisia de control a SRI este susţinută, de asemenea, de avocaţi şi societatea civilă.

Amintim că magistraţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de afirmaţiile lui Dumbravă şi într-o cerere comună adresată de principalele asociaţii profesionale Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea apărării independenţei justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.