"Mafia Lemnului a prins curaj" - USR cere anchetarea Gărzii Forestiere Suceava după atacarea unor activişti de mediu

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)

Senatorul USR Mihai Goţiu i-a solicitat, luni, ministrului Mediului, Costel Alexe, să demareze o anchetă la Garda Forestieră Suceava, după ce Tiberiu Boşutar - activist de mediu şi preşedinte al Asociaţiei Moldoviţa - a acuzat că a fost atacat ieri cu topoare de către Mugurel Nacu, consilier al Gărzii Forestiere Suceava, şi de fiul acestuia, Ionel Nacu.

Mafia Lemnului a prins curaj, la doar câteva zile după ce membrii Guvernului din Camera Deputaţilor s-au abţinut de la votarea legii de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor, iar Guvernul a anunţat că nu o susţine. Până la producerea unei noi tragedii e doar o chestiune de timp. Păi cum să nu aibă curaj Mafia Pădurilor când atât ministrul Mediului, Costel Alexe, cât şi cel al Justiţiei, Cătălin Predoiu, n-au votat (cu doar câteva zile înainte), în Camera Deputaţilor, legea de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu)? Cum să nu se simtă încurajaţi infractorii, hoţi şi tâlhari deopotrivă, când membrii Guvernului, în calitate de deputaţi, ”se abţin” de la înfiinţarea unei structuri specializate care să-i trimită la puşcărie?”, a afirmat Goţiu, membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic.

Prin urmare, senatorul USR i-a solicitat ministrului Alexe următoarele:

- să dispună deschiderea unei anchete a Corpului de Control la Garda Forestieră Suceava, pentru stabilirea cu exactitate a implicării lui Mugurel Nacu în atacul asupra activiştilor de mediu, evaluarea activităţii profesionale a acestuia şi legăturile lui cu firmele cu afaceri în domeniul lemnului, şi să transmită raportul şi concluziile anchetei;

- să dispună suspendarea din funcţie, până la finalizarea anchetei, a lui Mugurel Nacu;

- să lanseze în dezbatere publică şi să transmită un calendar cu măsurile legate de evaluarea competenţelor şi a integrităţii angajaţilor Gărzilor Forestiere.

De asemenea, Goţiu i-a mai cerut lui Costel Alexe să transmită măsurile pe care le va lua în vederea depolitizării Gărzii Forestiere Naţionale.

De partea lui, Tiberiu Boşutar a susţinut, într-un material video postat pe pagina sa de Facebook, că incidentul s-ar fi petrecut în timp ce încerca împreună cu alte trei persoane să documenteze tăierile ilegale de păduri.

“Pentru prima dată în viaţă, am fost cât pe ce să-mi pierd chiar viaţa. Am fost atacaţi cu topoare. Uitaţi, maşina fărâmată cu topor. Culmea, cine ne-a atacat? Nacu Mugurel şi cu fiul lui, pe drumul public. Inspectorul de la Garda Forestieră Suceava ne-a atacat pe drumul public şi ne-a distrus maşina. Sparte geamuri, două maşini, cu topoare. Patronul de la Fenster Dor şi Nacu Mugurel. Tocmai cei care ar trebui să apere pădurea ţării, ne omoară pe drumurile publice. Am ajuns prea departe. Nu se poate aşa ceva. De abia am scăpat cu viaţă”, a precizat Boşutar în filmarea sa.

În plus, într-un mesaj postat pe Facebook, Goţiu a susţinut că poliţiştii au început cercetările penale pentru comiterea infracţiunilor de distrugere şi lovire sau alte violenţe, şi a dat asigurări că “lucrurile nu vor rămâne aşa”.

“Cazul acesta nu va fi muşamalizat. Iar cei care apară Mafia Pădurilor vor răspunde împreună cu protejaţii lor”, a conchis senatorul USR.

Vă invităm să vizionaţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură