"Mafia ciupercilor" jefuieşte pădurile germane

Ciuperci
Ciuperci (Epoch Times România)

Pădurile din Europa sunt o mină de aur de ciuperci de bună calitate, iar culegătorii profesionişti încalcă uneori legea pentru a le obţine. Patru dintre aceştia au agresat un muncitor forestier săptămâna trecută în Germania, unde ciupercile sunt extrem de căutate, scrie Der Spiegel.

Gurmanzii apreciază în mod deosebit hribul (Boletus edulis), cunoscut şi sub numele de "porcino" - considerat una dintre cele mai bune ciuperci comestibile şi, totodată, un ingredient esenţial pentru risotto sau paste. Dacă sunt proaspeţi, restaurantele vor plăti până la 50 euro pentru kilogramul de hribi, iar un cules de câteva ore în pădure poate aduce culegătorului mai multe sute de euro.

În termeni de marketing, comerţul cu hribi nu este exact pe picior de egalitate cu cel de cocaină. Cu toate acestea, ciuperca maronie, cu conţinut ridicat de proteine, a generat ceea ce mass-media a numit o "mafie a ciupercilor", operată de către culegătorii profesionişti. Săptămâna trecută, în apropiere de oraşul Bad Münstereifel din vestul Germaniei, patru dintre aceştia au lovit un muncitor forestier, care încerca să-i oprească.

Câteva zile mai târziu, în aceeaşi zonă, poliţia a confiscat 40 de kilograme de hribi culeşi ilegal de şapte bărbaţi care au fost văzuţi îndreptându-se spre pădure cu mai multe pungi.

"Avem de-a face cu culegătorii de ciuperci, care vin cu un coş şi îşi culeg pentru consumul propriu, ceea ce este legal" şi "există alţi culegători, care sosesc în camionete şi petrec două sau trei ore culegând o mulţime de kilograme. Acest lucru e ilegal", explică Horst-Karl Dengel, şeful departamentului forestier regional pentru districtul Hohe Eifel, citat de Der Spiegel.

Potrivit lui Dengel, o altă problemă legată de prezenţa culegătorilor în pădure ar fi că aceştia ignoră semnele care interzic accesul în anumite zone ale pădurii şi tulbură sezonul de împerechere a cerbilor.

Sezonul culesului de ciuperci, foarte popular în Germania, are loc între începutul lunii septembrie şi mijlocul lunii octombrie.

În Germania există 5.000 de specii de ciuperci, inclusiv multe considerate delicatese. În plus faţă de hribi, în Germania pot fi culeşi gălbiori (Cantharellus cibarius) şi Boletus luridiformis, deşi aceasta din urmă pare foarte otrăvitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe