Maersk avertizează că situaţia economiei globale este mult mai rea decât în 2008

Compania daneză Maersk, care este un indicator important privind comerţul global, a avertizat că situaţia economiei globale este cu mult defavorabilă celei din 2008, în principal datorită scăderii preţurilor la petrol, reducerii importurilor şi încetinirii economiei chineze.
Navă de transport a companiei daneze Maersk.
Navă de transport a companiei daneze Maersk. (Captură Foto)

Gigantul danez în transporturi maritime AP Møller-Maersk a avertizat că industria transporturilor de mărfuri pe cale maritimă se confruntă cu condiţii mult mai grele decât cele înregistrate înaintea crizei financiare din 2008. Totuşi, compania a încercat să liniştească investitorii, susţinând că acum este mai bine pregătită pentru a face faţă situaţiei.

Grupul din Copenhaga, care deţine cea mai mare companie pentru transporturi de mărfuri pe cale navală din lume şi care este un indicator important al comerţului global, a avut de suferit de pe urma scăderii continue a preţurilor la petrol.

Preţurile la petrol au scăzut cu 25% de la începutul acestui an şi cu 75% în ultimele 18 luni, în contextul încetinirii economiei chineze şi a temerii generate de o supraofertă globală de petrol. Aceste temeri au fost accelerate de revenirea pe scena globală a Iranului – un exportator major de petrol.

Directorul executiv al grupului, Nils Andersen, a precizat că actuala criză a preţurilor la petrol şi scăderea tarifelor la containerele de mărfuri indică o “deteriorare masivă” a acestei afaceri. Preţul acţiunilor gigantului Maersk au scăzut la jumătate în ultimele 10 luni.

“Este mai rău decât în 2008. Preţul petrolului este la fel de scăzut precum cel mai jos nivel din 2008-2009 şi a rămas acolo o lungă perioadă de timp, fără a da semne că va creşte”, a declarat Andersen pentru Financial Times.

“Preţurile la mărfuri au scăzut. Condiţiile externe sunt mult mai rele dar suntem mai bine pregătiţi”, a adăugat Andersen, conform International Business Times.

În 22 ianuarie, Indicele Baltic Dry – care oferă o evaluare a preţului pentru transportul maritim de materii prime importante, precum cărbune, fier sau grâne, luând în considerare 23 de rute de transport calculate pe baza timecharter – a scăzut la un nivel istoric de 354.

Andersen a declarat că Maersk, care deţine 600 de nave, a avut o scădere bruscă a importurilor către Africa de Vest, Brazilia, Rusia şi Europa, lucru care a contribuit la generarea unor condiţii anormale de comerţ în ultimele 12 luni.

În cel de-al patrulea trimestru al anului financiar, compania daneză a înregistrat o pierdere netă de 2,5 miliarde de dolari, după ce a redus valoarea activelor sale petroliere din Marea Britanie, Brazilia, Angola, Kazahstan şi Kurdistan. În acelaşi timp, profitul său a scăzut de la 4,5 la 3,1 miliarde de dolari, urmând ca rezultatele din 2016 să fie sub cifra de anul trecut.

Deşi acţiunile companiei Maersk au scăzut cu alte 8 procente, Andersen a precizat că gigantul danez rămâne optimist în privinţa situaţiei şi că plănuieşte să investească în dezvoltare şi clienţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie