MAE, reacţie dură după ce Poroşenko a promulat noua Lege a educaţiei care afectează minoritatea română

MAE solicită ferm autorităţilor ucrainene să adopte măsurile necesare ca românii să poată învăţa în limba maternă.
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Ministerul de Externe "regretă" că, în pofida tuturor demersurilor autorităţilor române pe lângă partea ucraineană, care au semnalat că Legea educaţiei în forma actuală diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparţinând minorităţii româneşti, preşedintele ţării vecine a decis totuşi să promulge respectivul act normativ, a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, instituţia condusă de Teodor Meleşcanu.

"În context, reamintim angajamentul Ucrainei, transmis constant părţii române în cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi de asigurare a faptului că nivelul şi calitatea învăţământului în limba română nu vor fi afectate de noile norme", se arată în comunicatul citat.

MAE a anunţat că va continua demersurile, inclusiv pe lângă organizaţiile internaţionale cu atribuţii în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale şi Comisia de la Veneţia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educaţiei din Ucraina.

Ministerul de Externe solicită "ferm" autorităţilor ucrainene să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române de a învăţa în limba lor maternă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne