Maduro restructurează cabinetul: un nou ministru al Petrolului şi un nou “ţar al economiei”

Fostul şofer de autobuz şi preşedinte al Venezuelei, Nicolas Maduro, a decis să efectueze unele schimbări în componenţa Cabinetului său. Analiştii consideră însă că aceste schimbări nu vor contribui prea mult la reducerea inflaţiei de trei cifre sau a crizei alimentare din ţară.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Într-o mişcare neaşteptată, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a modificat miercuri componenţa cabinetului său, numind un nou ţar al economiei care va monitoriza sistemul socialist decăzut al ţării OPEC şi un nou ministru al petrolului care se va confrunta cu marile probleme provocate de preţurile scăzute la petrol. Mişcarea sugerează că problemele economice ale Venezuelei au ajuns la un nivel prea ridicat.

Conform Reuters, economistul Ramon Lobo, care a fost parlamentar din partea Partidului Socialist de guvernământ, va cumula funcţia de ministru al Finanţelor cu cea de vicepreşedinte al Economiei – devenind astfel principala autoritate economică a ţării.

“Veţi prelua, cu o mână fermă, monitorizarea economiei”, a declarat Maduro în timpul unei transmisiuni televizate, descriindu-l pe Lobo ca un expert în probleme legate de buget.

Între timp, într-o mişcare ce va avea probabil consecinţe cu mult mai mari, în special în interiorul comunităţii OPEC, Nelson Martínez, care a condus rafinăria Citgo din SUA, va prelua funcţia de ministru al Petrolului. Actualul ministrul, Eulogio Del Pino, va rămâne în funcţia de preşedinte al companiei petroliere de stat PDVSA. Ministrul Petrolului a fost, în mod tradiţional, reprezentantul ţării la OPEC, unde Venezuela a avut timp de aproape 3 ani una dintre cele mai puternice voci în favoarea reducerii producţiei de petrol.

În acelaşi timp, Maduro l-a numit pe guvernatorul de stat Tarek El Aissami în funcţia de vicepreşedinte ale ţării, înlocuindu-l pe Aristobulo Isturiz.

Funcţia de vicepreşedinte al ţării este o poziţie desemnată, iar Maduro a schimbat în trecut persoanele pe care le-a numit iniţial. Dar în acest an, poziţia are o semnificaţie suplimentară, în condiţiile în care opoziţia ţării a promis că va forţa plecarea de la putere a preşedintelui. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, vicepreşedintele său va rămâne la putere până când va expira mandatul lui Maduro, adică în 2019. El Aissami a fost ministru de Interne înainte să fie ales guvernator al statului central Aragua. El a fost acuzat de membrii opoziţiei de implicare în comerţul cu droguri. El i-a numit trădători pe cei care l-au vorbit de rău, susţinând că aceştia încearcă să submineze Venezuela.

Din păcate, schimbarea de cabinet nu va realiza nimic. Venezuela este într-o situaţie dezastruoasă din cauza unei inflaţii cu trei cifre, a lipsurilor de producţie în stil sovietic şi a intensificării numărului de proteste stradale – acestea fiind urmări ale controalelor aberante de stat şi a preţurilor reduse la petrol. Maduro a declarat că este victima unui război economic purtat împotriva sa şi a ţării.

Mai mult, astfel de schimbări de cabinet au fost destul de comune în Venezuela, unde oficialii tind să vină la putere din cercul interior al Partidului Socialist şi, prin urmare, nu tind să devină lideri ai unor schimbări politice ample.

Un nou studiu a dezvăluit în 2016 că Venezuela este în pragul foametei, 15% dintre cetăţeni susţinând că se pot hrăni doar cu “resturi de mâncare aruncate de centrele comerciale”, în timp ce aproximativ jumătate dintre venezueleni afirmă că trebuie să îşi ia liber de la muncă pentru a merge să caute mâncare.

Studiul iniţiat de More Consulting şi publicat în ziarul de limbă spaniolă Diario de las Americas reflectă o realitate care a devenit amprenta mandatului preşedintelui Nicolas Maduro: lipsa cronică de alimente şi medicamente care forţează majoritatea cetăţenilor să stea la cozi la supermarketuri până la 8 ore. De multe ori, după ce aşteaptă, oamenii constată că nu mai au ce cumpăra.

Economiştii susţin că economia Venezuelei nu va înregistra progrese atâta timp cât nu va ridica controalele valutare corupte şi sistemul disfuncţional de control al preţurilor şi până când nu va anula sutele de naţionalizări care au făcut ca multe industrii să devină neproductive. Analiştii susţin că acest lucru pare să fie improbabil acum.

Dar întrebarea reală pe care şi-o pun mulţi este când va intra în default Venezuela? Până acum, exporturile sale de petrol au împiedicat o astfel de soartă fatală. Mai mult, recent dezvăluitul acord pentru obligaţiuni în valoare de 5 miliarde de dolari, în care China are o implicare neclară, confirmă faptul că s-ar putea ca Venezuela să nu mai aibă mult timp nici măcar suveranitate deplină, devenind practic un punct chinez de producţie petrolieră care dăinuie în schimbul unor finanţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe