Madridul va menţine guvernarea directă în Catalonia dacă Puigdemont redevine preşedinte

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (Cesar Manso/AFP/Getty Images)

Spania a respins sugestiile - pe care le-a etichetat absurde - ca fostul preşedintele catalan separatist să conducă regiunea din exil dacă ar fi ales preşedinte de noul Parlament regional, adăugând că, în cazul în care s-ar ajunge în acest punct, Madridul va menţine guvernarea directă.

Carles Puigdemont s-a refugiat în Bruxelles în octombrie 2017, după ce premierul spaniol Mariano Rajoy l-a demis din funcţia de preşedinte al Cataloniei ca urmare a declarării independenţei regiunii după un referendum declarat ilegal de Madrid. El ar putea fi arestat şi posibil trimis la închisoare pentru câteva decenii dacă se va întoarce în Spania.

Cu doar câteva zile înainte ca Parlamentul catalan să se întrunească pentru a alege un nou guvern regional, separatiştii au afirmat că Puigdemont este candidatul lor pentru funcţia de lider al regiunii.

Separatiştii explorează posibilitatea ca Puigdemont să facă acest lucru printr-o legătură video din Bruxelles.

Însă Rajoy, într-un discurs adresat de la sediul din Madrid al partidului de centru-dreapta PP (Partidul Poporului), a ridiculizat ideea şi chiar organismul de consiliere legală al Parlamentului catalan a precizat că acest lucru nu este posibil fără schimbarea legii.

“Este absurd ca cineva să aspire să devină lider al guvernului regional catalan în calitate de fugar în Bruxelles – este un caz de bun simţ”, a mai susţinut premierul spaniol.

Dacă Puigdemont va încerca să participe din Bruxelles la votul parlamentar pentru un nou preşedinte regional, guvernul spaniol îi va contesta imediat prezenţa în instanţă, a adăugat Rajoy.

Premierul spaniol a afirmat că, în cazul realegerii lui Puigdemont, puterile constituţionale invocate de guvernul spaniol în octombrie 2017 pentru impunerea unei conduceri directe a regiunii Catalonia vor continua să rămână în vigoare.

Rajoy a cerut alegeri regionale în Catalonia în decembrie 2017 pentru a încerca să soluţioneze o criză politică, care a avut ca rezultat plecarea multor companii din regiune.

Totuşi, alegerile au oferit o majoritate sensibilă partidelor pro-independenţă, generând posibilitatea lansării de noi acţiuni pentru separarea regiunii de Spania în acest an.

Parlamentul catalan se va întruni prima dată miercuri pentru a alege un comitet care va guverna activităţile sale zilnice. Un nou lider ar putea fi votat de Parlament în 31 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe