Madridul începe să retragă mii de poliţişti din Catalonia

Spania a anunţat că unităţile de poliţie trimise în Catalonia înaintea contestatului referendum pentru independenţa regională din 1 octombrie au primit ordin să se retragă. Aproximativ 10.000 de poliţişti au fost trimişi în regiune.
Brutalităţi comise de Garda Civilă în Barcelona, 1 octombrie 2017
Brutalităţi comise de Garda Civilă în Barcelona, 1 octombrie 2017 (Pau Barrena / AFP - Getty Images)

Guvernul spaniol a declarat marţi că a început procesul de retragere a forţelor poliţieneşti suplimentare din Catalonia, la aproximativ 3 luni după ce au fost trimise în acea regiune pentru a împiedica desfăşurarea unui referendum de independenţă pe care Curtea Constituţională a Spaniei l-a declarat ilegal.

Ministerul de Interne al Spaniei şi Sindicatul Poliţiei spaniole au declarat că toate unităţile urmează să fie retrase până sâmbătă.

Madridul a trimis în luna septembrie mii de membri ai Poliţiei Naţionale şi ai Gărzii Civile în Catalonia, când regiunea nord-estică se pregătea să voteze în cadrul unui contestat referendum pentru independenţă.

Votul din 1 octombrie a fost marcat de scene şocante de violenţă, poliţia folosind bastoane şi gloanţe de cauciuc pentru a încerca să forţeze alegătorii să nu intre în secţiile de votare. Cel puţin 92 de persoane au fost rănite în ciocniri violente, autorităţile catalane declarând la acea vreme că aproximativ 900 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală în ziua votului.

Deşi guvernul premierului spaniol Mariano Rajoy nu a oferit date clare privind numărul suplimentar de forţe poliţieneşti trimise în Catalonia, majoritatea organizaţiilor media au estimat că cifra ar fi cuprinsă între 4.000 şi 6.000. Totuşi, cea mai vândută publicaţie a Spaniei, El Pais, a estimat numărul la aproximativ 10.000.

Campania de suprimare i-a determinat pe separatiştii catalani să numească întăririle poliţieneşti drept o “forţă ocupantă”.

Totuşi, în ciuda numărului mare de poliţişti şi al intervenţiilor deseori brutale, referendumul a avut loc şi milioane de catalani şi-au depus buletinele de vot, oferind separatiştilor o majoritate substanţială.

Rezultatul votului l-a determinat pe Rajoy să îl destituie pe preşedintele catalan Carles Puigdemont să dizolve guvernul regional din Barcelona şi să impună o guvernare directă din Madrid.

În plus, premierul spaniol a cerut alegeri regionale anticipate care au avut loc săptămâna trecută şi în cadrul cărora partidele separatiste au obţinut o majoritate, urmând să formeze un nou guvern.

Uniunea Europeană şi-a manifestat sprijinul pentru guvernul din Madrid după acest vot şi, practic, a condamnat mişcarea de secesiune, ameninţând că în cazul în care Catalonia îşi declară independenţa, noua naţiune „se va găsi în afara Uniunii Europene”.